Mysteriet Alvekoneduken – løse tråder festes

« All Hendelser

• Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Mysteriet Alvekoneduken – løse tråder festes

14 september, 19:00 - 20:00

kr 100,

I mars deltok arkeolog Birgit Lund på en broderikafé på Sortland museum der hun fortalte litt om den vakre og spennende Alvekoneduken på Island. Duken er fra 1600-tallet. Sagnet som følger duken, forteller at ei kvinne på Bustarfell blei leda inn i et berg der alvene bodde. Inne i berget hjalp ho ei kvinne som fødte, og til gjengjeld fikk hun den flotte duken i gave.
Denne duken reiser mange spørsmål, og Birgit Lund har arbeidet med å finne svar på noen av dem.
Hvem var for eksempel familien på Bustarfell, og hvordan levde de? Dersom duken ikke kom til gårds fra alvekona, hvor kom den da fra? Hvem kan ha brodert den? Hvordan kan man ha fått fram dukens fine gule farge? Island er ikke kjent for tulipaner og sommerfugler. Hvorfor er de motiver på duken?
03 IMG_3375-2besk
Opprinnelig var Alvekoneduken et bordteppe, som senere ble gjort om til antependium. (alterduk) Liknende duker fra samme periode er brukt som antependium på Giske og Kvernes på Møre. Kan det være noen sammenheng mellom disse tre antependiene?
Her er mange løse tråder å nøste i. Disse leder til nye spørsmål, funderinger og antagelser. Resultatet av disse undersøkelsene vil bli presentert denne kvelden. Alvekoneduken gir oss svar på noe. Nok til å bli nysgjerrig. Men duken rommer så mange hemmeligheter. Nettopp det gjør den ekstra spesiell. Her er flere spørsmål enn svar.
Lunds prosjekt, som er støtta av Vesterålen kulturutvalg, Nordland fylkeskommune og Norsk – islandsk kultursamarbeid blei gjennomført i nært samarbeid med kunsthåndverker Ingrid Larssen. Resultatet av Larssens arbeid, som blant annet er inspirert av sagnet om Alvekoneduken, kan sees i utstillinga Løse Tråder i galleri Ariblå fra og med 16. september.

Dato:
Kostnad: