Sild og mennesker – vandringer mellom Norge og Island

« All Hendelser

• Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Sild og mennesker – vandringer mellom Norge og Island

24. september 2014

Sildesjau på Melbo damper
Opplev Island fra Vesterålen

Både mennesker og sild har vandret mellom det nordlige Norge og Island. 24 september arrangerer Museum Nord og Kultursamarbeidet i Vesterålen et innholdsrikt dagsseminar om akkurat dette.

1000 års gode forbindelser
I mer enn 10 år har det vært et organisert kultursamarbeid mellom Vesterålen og Øst-Island. Mange vesterålinger er trollbundet av dette fjerne, men likevel nære nabolandet som har så mange likhetstrekk med vår egen region, men som også er så forskjellig.

I disse årene har ungdom har deltatt på festivaler på Sagaøya midt i Atlanterhavet. Kunstnere og kulturarbeidere fra Vesterålen har reist til Island og blitt kjent med rause mennesker. Islendinger har vært på besøk hos oss.

Den gode kontakten startet egentlig for rundt 1000 år siden, da noen Vesterålinger bosatte seg på Island. For vel hundre år siden begynte Vesterålingene å fiske sild ved Island og ble godt kjent med steder som Seydisfjord, Akureyri og Siglufjord.

På seminaret 24 september kan alle som er interessert, fascinert og engasjert i dette langvarige forholdet få lære mer om den felles historia. Arbeider du med undervisning, media, reiseliv eller lokalhistorie vil dette kanskje også være nyttig for jobben din.

Under seminaret holder islendinger og forskere med tilknytning til Vesterålen foredrag. Det er direktørene for det det nasjonale sildemuseet, det tekniske museet i Seydisfjord og for Akuryri museum. Fra norsk side forteller professor Alf Ragnar Nielsen ved Universitetet i Nordland om landnåm fra nord. Pål Christensen som er professor ved Norsk fiskerihøgskole tar for seg sildefiskeriene sett fra norsk synsvinkel.

"Sild og mennesker" - program til konferansedagen

Landnåmstida – utvandringa fra Nord-Norge til Island

Haraldur Þor Egilsson, direktør, Akureyri Museum

, Alf Ragnar Nielssen, professor, Universitetet i Nordland/Museum Nord

De norske sildefiskeriene ved Island og ringvirkningene av dem
Örlygur Kristfinnsson, direktør, Síldarminjasafn ĺslands,
Pétur Kristjánsson, direktør, Tækniminjasafn Austurlands,
Pål Christensen, professor, Norges fiskerihøgskole/Museum Nord,
Edgar Hovland, professor emeritus, Universitetet i Bergen

Sted: Melbu Samfunnshus.
Tid: 24 september.
Klokkeslett: 08:30 – 15:15
Påmelding: innen 15 september.
Pris : kr 150,-
Lunsj: kr 265,-

Påmeldingsskjema

For nærmere informasjon: følg med her eller ring tlf 76 15 40 00

Arrangør: Museum Nord & Kultursamarbeidet i Vesterålen.

Dato:
24. september 2014