Utstilling: Medlaus mann er matlaus

« All Hendelser

• Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Utstilling: Medlaus mann er matlaus

15 september, 12:00 - 18 november, 15:00

kr 50,

Utstillinga forteller om kunnskap som var livsviktig for folks daglige brød, nemlig om hvor man skulle fiske. Mange har hørt historia om molboen som skar et hakk i båtripa for å finne tilbake. Heldigvis finns det bedre metoder, nemlig å ta méder. Denne kunnskapen er i ferd med å forsvinne, da den digitale tidsalderen har gjort sitt inntog: Man bruker GPS og elektroniske kart for å finne igjen fiskeplassen.

Foto: Ulf Eirik Hanssen

Museum Nord har ønska å rette søkelyset mot denne delen av kulturarven, knytta til kompetanse og kunnskap hos fiskerne. I samarbeid med Øksnes kystlag og Bø kystlag har Museum Nord samla inn og systematisert méder til ca. 250 fiskeplasser. De danner grunnlaget for utstillinga, som blant annet forteller hvordan man tok og brukte méder, hva navnene på méder og fiskeplasser kunne fortelle, om folketru knytta til méder og hvordan kunnskapen blei tatt vare på og overført til neste generasjon .
På åpningsdagen ( 15. september kl. 12.00) vil Tor Ottesen fra Sortland kystlang fortelle om méder eller tilror i Sortland.

Start:
15 september, 12:00