Hva skulle vi gjort uten havet?

Av Bø Museum

Bø Museum • Vesterålen

Bært båtan? Og hvor skulle vi hentet livsgrunnlaget vårt fra? Havets hvite gull er viktig for oss her nord, som det alltid har vært. Folk har siden steinalderen utnyttet denne ressursen. Forskjellen er at før var alle fiskere. Nå er det bare noen få igjen; og de drar mye fisk på land. Fiskerne har verdens farligste yrke. Faller du i havet er du borte. Før motoren kom i båten, ble den rodd eller seilt. I kjeksen kan du dra kokning. I åttringen må du ha mannskap. Du må ha det lille ekstra, en sjette sans, om været og om fisk. I «Vett og uvett» kan vi lese om han som hadde den syvende sansen, og det var sildsansen. Men du har ingenting om du ikke har ull innerst. I lofotkista var sett med ullundertøy det viktigste fiskeren fikk med seg. Kvinnfolkan strikka og vevde, passa ungene og fjøsen, laga maten og gjorde husarbeidet. Sansen for kvinnfolkarbeid burde være den åttende.