GRINDVEVEKURS OG FOREDRAG

10 mars 2022

GRINDVEVEKURS OG FOREDRAG: Lær å vev komagbånd, og hør foredraget om gáktien/kofta som identitetsmarkør. Velkommen!

Kursleder og foredragsholder er Tone Elvebakk, duodjeveileder, Duodjeinstituhtta Nordland
Hvor: Melbu skole

Kurs: Fredag 1. april til søndag 3. april 2022
Foredrag: Lørdag 2. april kl.14:00

Grindevevkurs og foredrag er i samarbeid med Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap og Duodjeinstituhtta Nordland

Om kurset:


Innen tradisjonell samisk duodji, er veving på njiskun/grindvev vanlig. Vevde komagband, belter og lueband er vanlig tilbehør til kofta fra Sør-Troms og Nordre Nordland. Det er to typer band som brukes; band der renningstrådene lager mønster, og band med plukkmønster, der førstnevnte er den enkleste å lære seg. Bandene veves både av bomulls- og ullgarn, og av og til begge i samme vevnad. 

På vevkurset vil du lære å veve samiske komagbånd fra Nordre Nordland og Sør-Troms der renningstrådene lager mønsteret. Dette brukes tradisjonelt til komagband, både til kvinner og menn, jenter og gutter. Mønster, fargevalg og bredde vil være identitetsmarkører for bandene. Vi avslutter kurset med å montere bandene. Tradisjonelt brukes flatfletta band med flyttbar dusk i ytterenden og innerst festes et kort rundfletta band som knyttes fast i skoen. 

Påmelding til:
gro.rundfloen@museumnord.no
Mobil: 470 25 637
mariajbarth@gmail.com
Mobil: 993 71 467

Om foredraget:

Samisk gákti/kofte i Nordre Nordland og Sør-Troms

Foredrag med Tone Elvebakk
Hvor: Melbu skole
Når: Lørdag 2. april 2022, kl 14.00
Bill. kr 100 / gratis studenter og de under 18 år
Arr. i samarbeid med Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap og Duodjeinstituhtta Nordland

Gáktien med tilbehør har identitetsmarkører som forteller hvor den hører hjemme. For et trent øye kan den til og med avsløre hvilken bygd eller familie den tilhører. Gáktien er et levende plagg der samtiden med moter, tilgang på materialer og inspirasjon gjerne skinner gjennom. Men allikevel viskes ikke den geografiske tilhørigheten bort. 
Hva kjennetegner da vår gákti? Hvilket område tilhører den? Kan folk i Lofoten og Vesterålen bruke den? Fins det en egen sjøsamisk gákti som heller kunne vært brukt her? 

Om kursleder og foredragsholder
Tone Elvebakk er født og oppvokst i den samiske bygda Duorga/Snubba i Evenes kommune. Hun har helt siden hun var barn vært opptatt av å skape med hendene, og etter hvert fokusert mer og mer på samisk duodji. Hun er ansatt i 50 % stilling som duodjekonsulent ved Duodjeinstituhtta, og har hele Nordland som sitt nedslagsfelt. I den andre 50 %-stillingen er hun ansatt ved Várdobáiki og jobber for å fremme samisk språk og kultur. 

Besøk Melbo Hovedgård

Melbo Hovedgård

Melbo gikk fra storgård til småby på noen få tiår. Chr. Frederiksen hadde en ledende rolle i en rekke foretak. Meget flott hovedgård samt romantisk hage/park-anlegg i historien rundt et industrieventyr rundt 1890–1920-tallet.

Flere nyheter

SKREI-pilot på Lofotr Vikingmuseum

15. mai var filmfolka i Lofoten Film Collective og utstillingskoordinator for SKREI på Lofotr Vikingmuseum for å filme scener til en pilot. 

Klargjøring til sesong på Korsnes

Avdelingsdirektør i avdeling Ofoten, Jon Framnes, og driftsansvarlig Håvard Amundsen var på Korsnes Museum mandag 13. mai for å klargjøre til sommersesongen!

Jubileumsdag i Storvågan!

26 mai feirer vi Museum Nords 20 års jubileum med åpen dag i hele Storvågan!