Oljevernet fyller 50 år

10 juni 2022

Norsk oljevern feirer 50 år. Kystverkmusea markerer dette med seilas langs norskekysten i sommer. 21. juni besøker båten Gamle Oksøy Sortland.

I 1969 ble det funnet store mengder olje under havbunnen utenfor norskekysten. Med dette ble det også behov for en statlig oljevernberedskap.

I 2022 er det 50 år siden det moderne oljevernet i Norge så dagens lys.

Den spede begynnelse

I 1972 åpnet Hovedstasjon for oljevern i Horten. Dette blir regnet som starten på oljevernberedskapen i Norge. Utbygging av oljeindustrien i Nordsjøen gjorde at myndighetene måtte investere mer i beredskapen mot oljeutslipp.

På den tiden besto oljevernutstyret av 350 meter med lenser, noe pumpeutstyr, en traktor, noen biler, en campingvogn og en liten vadbåt – og det jobbet ni personer på Hovedstasjonen.

Feires med seilas

8. juni startet 50-årsfeiringen med en seilas som skal gå langs hele norskekysten. Båten Gamle Oksøy skal gjennom juni stanse i Horten, Langesund, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, Sandnessjøen, Sortland og Tromsø, før Kystverkets egne OV Bøkfjord tar over opp til Honningsvåg, der seilasen avsluttes.

Sortland:

Besøk nettsiden til Kystverkmusea for oppdateringer om seilasen, og utforsk den digitale utstillingen om oljevernet.