Lofotr vikingfestival 3.–7. august 2022

13 juli 2022

3.–7. august 2022 arrangeres endelig den årlige vikingfestivalen ved Lofotr Vikingmuseum igjen. Årets tema er handel og kulturutveksling, og det kommer vikinger fra mange land til Borg i Lofoten.

Det blir levende historiefortelling gjennom lek og aktiviteter for store og små fem dager til ende, når 150 vikinger og publikum møtes. Finn ut hva korpusteknikk og nålebinding er, se berserkere dundre sammen i kampshow – kanskje tør du sende barna på kampskole for å bli blodtørstige vikinger?

Festival for hele familien

Lofotr Vikingfestival er en festival for hele familien, og vi har spesielt fokus på barneaktiviteter. Vedrar stiller mannsterke for å ha kampshow. De viser forskjellige kampteknikker og strategier, og avslutter med å invitere barna som ser på til å angripe dem! Vi håper de overlever til å ha mer enn ett show. Det blir også kampskole for barn med skjoldmøya Tonje Lysfjord Sommerli og krigeren Magnus Vorland hvis barna vil øve før de skal i kamp med berserkerne våre!

Ole og Magnus kommer til å dele sin fortellerglede i interaktivt teater. Magnus er kjent som selveste Kosinus – mattedragen på NRK Super. Ole og Magnus blir å finne høyt og lavt på festivalområdet hele dagen, og kjenner vi dem rett kommer de til å finne på mye skøy å se og høre på!

Vikingbandet Gjaldulei

Gjaldulei er et vikingband fra Danmark som kommer nordover for å trollbinde publikum med musikk inspirert av vikingtida. De komponerer med røtter i musikalsk arkeologi og kulturell historie. Tekstene er et dypdykk i islandske sagatekster, understøttet av galdr og instrumenter det finnes arkeologisk materiale av fra jernalderen. Hør mer her: https://youtu.be/hAO__CCweTA

Årets nye begivenhet – la barna få prøve seg som arkeologer!

På lørdag er det mulighet for å få prøve seg som arkeolog! Museets konservator og arkeologistudenter har laget en arkeologisk kasse med kulturlag vi skal grave gjennom. Vi skal også sile gjennom fyllmasse til overs fra den ekte utgravingen på Borg! Hvem vet hva jorda skjuler? Kanskje finner vi noe spennende!

Workshops og kurs

Det kommer til å være en rekke aktiviteter, kurs og workshops gjennom hele festivalen. Kursene våre er åpne for alle. Det blir plantefarging og skosøm, daglig workshop med samiske og norrøne fletteteknikker, spinnekurs for å lage ditt eget garn, smie hvor barna kan smi sitt eget sverdanheng, søm av vikingklær og mer. Vi skal formidle brynjing, fiskegarnsmaking, korpusteknikk og perlemaking – Christel Meyer skal lage perlesmie og gjenskape noen av perlene museet har på utstilling!

Det blir foredrag om lyrens bruk i sagatekst og vikingtid. Åsa Elstad skal ha foredrag om Skjoldehamndrakten som ble funnet i Vesterålen. Skjoldehamndrakten er eksepsjonelt godt bevart og Norges eldste klesdrakt. Det er uvisst om drakten er samisk, norrøn eller om den tilhørte en blandingskultur.

Sist, men ikke minst, kommer Rod Hughes tilbake til Lofotr for å ha kurs i formstøping. Før og under festivalen skal han også samarbeide med museets smeder for å lage en replika av et sverd fra det 9. århundre! Museets smie er blitt pusset opp for anledningen, og dette er første gang vi setter i gang med slik eksperimentell arkeologi.

Frivillige

Vi søker fremdeles etter frivillige som vil være med i kulissene. Det vanker gratis inngang, god mat og en opplevelse for livet for de som melder seg!

Vi ønsker velkommen tilbake til fem dager fylt med marked, konserter, teater, kurs, lek og mye moro for alle og enhver.

Program og omtale av aktiviteter på festivalen: https://www.lofotr.no/nb/aktuelt-fra-lofotr/program-vikingefestival-2022

Velkommen!

Flere nyheter

Ramsalt opera på Hurtigrutemuseet

Operaentusiaster og musikkelskere ble samlet på Hurtigrutemuseet sist lørdag, den 6. april, for en unik opplevelse – en Opera pub arrangert av Ramsalt opera. Arrangementet trakk til seg 120 deltakere, og stemningen var elektrisk med et publikum som var storfornøyd gjennom hele kvelden.

Lofotfiskedager på Å

Årets Lofotfiskedager gikk av stabelen 22.-23. mars. Det var også en del av jubileumsfeiring for Museum Nord sin 20 års bursdag i 2024.

skolebesøk om vikingtid

Bø museum har vært på skolebesøk og tema var vikingtid. Det er resulterte i mange gode refleksjoner og stilige tegninger.