William hedret av regjeringen

28 juli 2022

William hedret av regjeringen: – Har en formidlingsevne som er helt unik

Gründer av Lofoten Krigsminnemuseum, William Hakvaag, fikk tirsdag 26. juli tildelt en anerkjennelse fra regjeringen for sin innsats som formidler av krigshistorien.

– Oi, nå må jeg få trekke pusten litt, sa en tydelig overrasket Hakvaag etter å ha fått både statssekretær i Forsvarsdepartementet Bent-Joacim Bentzen og ordfører i Vågan, Frank Johnsen, på døra tirsdag formiddag. Museumsbestyreren fikk her overrakt en plakett av førstnevnte som takk for jobben han har gjort helt siden Lofoten Krigsminnemuseum ble etablert i 1996.

– Denne anerkjennelsen går til særskilte tilfeller og er ikke noe vi deler ut ofte, påpekte statssekretær Bentzen, som overrakte utmerkelsen på vegne av forsvarsministeren.

– Det er på tide og på sin plass at regjeringen anerkjenner den jobben som William Hakvaag har gjort. Det finnes mange flott museer her i regionen, men Lofoten Krigsminnemuseum skiller seg ut. Her blir man ikke møtt med mange skjermer med informasjon, men man må i stedet oppsøke informasjonen på de utallige gjenstandene selv. Hver gang man kommer hit, oppdager man noe nytt. Jeg var selv her i to og en halv time sist jeg var på besøk.

Roses for talegaver

Bentzen påpeker videre betydningen av Hakvaags evne og vilje til detaljert historiefortelling.

– Han har en formidlingsevne som er helt unik. Den jobben han gjør, særlig opp mot unge og ungdom, er svært viktig – særlig med det som nå skjer i Ukraina som bakteppe. Det er ikke mange generasjoner siden også Norge var i krig, og det er viktig at historien fortelles og huskes.

Vågan-ordfører Frank Johnsen sier seg enig med sin partikollega.

– Hakvaag gjør en enormt viktig jobb. Han har en interesse for det han holder på med, og føler også en forpliktelse overfor kommende generasjoner. Å komme på besøk hit til Lofoten Krigsminnemuseum er derfor en hel opplevelse.

Viktig forsvarsevne

William Hakvaag har tidligere mottatt Kongens fortjenstmedalje i 2003 og Forsvarsmedaljen med laurbærgren i 2017. Tirsdagens utmerkelse er Hakvaags første fra regjeringsnivå.

– Det er selvsagt veldig hyggelig å en slik anerkjennelse. Jeg var totalt uforberedt og hadde ikke forventet dette i det hele tatt, sier han med et smil. Selv om han påberoper seg å være litt beskjeden på egne vegne, ser Hakvaag at jobben han har gjort har vært av betydning.

– Jeg føler at det jeg holder på med har mye å si for ungdommen og deres kjennskap til historien, men også for Norges forsvarsevne. Gjennom å formidle krigshistorien vår får vi et forhold til vårt eget forsvar, og militæret blir dermed ikke bare noe abstrakt. Det mener jeg er svært viktig.

Hakvaag forteller videre om travle sommerdager ved museet, ofte med store grupper tilreisende fra inn- og utland som skal på omvisning.

– Jeg kommer ikke til å gi meg helt ennå. Så lenge helsa holder så kommer jeg til å fortsette med dette arbeidet.

Denne artikkelen ble først publisert i Lofotposten 26.07.2022.