to nye seler på lofotakvariet

03 august 2022

Det er med stor glede vi kan ønske velkommen til to flotte selunger i Lofotakvariet. Det er stor stas når det kommer nye selunger og vi gleder oss til å følge ferden deres videre og krysser alle fingre for at de skal klare seg. 

Fødsel

Mandag 4. juli ca. kl. 10 kom den første selungen til verden. Fødselen gikk kjapt og ungen var raskt ute i vannet. Moren, Lauser, har hatt stålkontroll på ungen sin i hele dieperioden og passer godt på den. Noen dager senere, natt til lørdag eller tidlig lørdags morgen 9. juli, fødte Victoria sin unge. Det var ikke mange tegn til en fødsel da vi kom på jobb. Eneste forskjellen fra dagen før var at det nå var to unger i vannet. Victoria er litt mer hemmelighetsfull og foretrekker å die mens det ikke er folk rundt. Hun er ikke like tett på ungen sin som det Lauser er, men hun holder også et godt øye med ungen på avstand og er innom og leker med ungen en gang iblant. 

Ville steinkobber

Selene vi har hos oss er av arten steinkobber. Denne typen sel føder som regel ungene sine rundt slutten av juni. Deretter dier de i tre til fire uker, før ungene må begynne å klare seg selv. Ungene er i vannet i løpet av den første timen etter fødsel, og i løpet av den første dagen lærer de seg å svømme og dykke. Det tar ofte et par dager før de har nok kontroll med kroppen til å komme seg tilbake på land for å die, hvis de ikke kan benytte seg av tidevannet. 

Moren vil alltid holde seg i nærheten av ungen sin og passer på den i denne tiden. Melken de produserer inneholder 50% fett, og ungen vil kunne legge på seg 0,5–1 kg per dag.  Siden melken er så fet, må moren bruke mesteparten av fettlageret sitt for å produsere melken. Derfor vil appetitten øke veldig mot slutten av dieperioden. Når melken tar slutt og ungene blir avvist av moren, står hannene klare for parring. Grunnen til at de parrer seg på sommeren, er at da er hunnene nær land på fødeplassene og derfor lette å finne. Etter sommeren vil selene spre seg og svømme utover i havet i leting etter mat. 

Steinkobben har en svangerskapsperiode på omtrent åtte måneder, så for at det skal gå opp med fødsel til riktig tid, har de utsatt implantasjonstid. Det betyr at etter parringen stopper fosterutviklingen opp i flere måneder før fosteret implanteres i livmorveggen. 

IKKE PLANLAGT

I Lofotakvariet hadde vi tidligere tre hanner, og planen var at de skulle sendes til akvariet i Ålesund før parringstiden i 2021. Selene kom seg av gårde litt for sent, og innen de hadde dratt var både Victoria og Lauser blitt «smelt på tjukka», som det heter på godt nordnorsk. Dette kunne vi ikke se før et par uker før fødselen, da eneste tydelige tegnet på at en sel er drektig er at brystvortene vokser ut og blir synlige. Dermed ble det en gledelig overraskelse da Victoria og Lauser fødte to søte små seler.  

Flere nyheter

Arrangement: Utgravnere

Barn som leter etter nedgravde bein på museet

Registreringsøkt hos William

Samlingsgruppa har denne uka tatt turen til Svolvær for ei registreringsøkt hos William på Lofoten Krigsminnemuseum.

Grindveving i Narvik

Onsdag 17. april gikk første kurskveld i grindveving av stabelen på Narvik Museum!