Krigsseilere // en vandreutstilling

12 august 2022

Krigsseilere // en vandreutstilling er på turné i Nordland og besøker Narvik og Sortland i august og september.

Av de norske sjøfolkene i handelsflåten under andre verdenskrigen, var 4000 mellom 14 og 18 år. Flertallet var kun et par år eldre. Sjøfolkene fraktet nødvendig last som soldater, flybensin, våpen og mat. Men det kostet. 4352 norske sjøfolk mistet livet under krigen – på havet, i sykdom, i ulykker eller selvmord.

Det sies at handelsflåten og sjøfolkenes innsats var Norges sterkeste bidrag til de alliertes seier i 1945, men de som hadde vært på havet fikk liten oppfølgning, erstatning eller heder etter krigen.

Krigsseilere // en vandreutstilling er en krigsseilerutstilling med fokus på livet etter krigen kuratert av folk selv på dugnad i kystsamfunn langs hele norskekysten. I utstillingen møter vi åtte av de som var barn og unge da krigen gjorde dem til krigsseilere, gjennom portretter og lydopptak.

Som tidsvitner forteller de på vegne av mange. Å forstå krigsseilernes historie gjennom dem, krever imidlertid varsom fortolkning. De mange tause skjebnene som omslutter disse overlevelsesberetningene fortrenges lett, i en lesning der det tross alt gikk godt med krigsseilerne. For mange gjorde det ikke det.

En utendørs utstilling

Vandreutstillingen er en bilhenger med vegger som slås ut på utstillingsstedene. Den starter Nordlands-turneen sin på Helgeland i mai, og besøker Museum Nord sitt område fra midten av august og i september.

Bilder på en tilhenger fra vandreutstillingen om krigsseilere
I Nedstrand besøkte Krigsseilere // en vandreutstilling idylliske Leirå strand i 2021, i samarbeid med Shelby Hjelvik og Veteranforbundet NVIO avdeling Haugalandet . Foto: Krigsseilere // en vandreutstilling

Utstillingen bygger videre på dokumentasjons- og bokprosjektet Krigsseilere. Å overleve freden (Pax forlag, 2015). Idunn Sem står for idéen bak utstillingen, Carsten Anriksdal er fotograf og Torgeir Tredal har utarbeidet den fysiske konstruksjonen.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Forsvarsdepartementet, Fritt ord og Kristiansand kommune.

Krigsseilere // en vandreutstilling i Narvik

Offisiell åpning av utstillingen finner sted på rådhusplassen i Narvik 15. august kl. 18.

Utforsk museene utstillingen besøker:

Narvik Museum

Den spektakulære Ofotbanen og malmtog, Narviks utvikling og industri, i tillegg til vandre- og kunstutstillinger.

Sortland Museum

Havets betydning i nord, det sårbare økosystemet i havet og konsekvensene av marin forsøpling og forurensning som tema. Utstillingene er rettet mot barn og unge.

Flere nyheter

Skjøtsel på Rallarveien

Skjøtsel på Rallarveien: driftsansvarlig Håvard og avdelingsdirektør Jon opp til Rallarveien for å gjennomføre skjøtsel og vedlikehold.

Sortland Entreprenør skal bygge SKREI

Sortland Entreprenør har sikret seg hovedentreprisen for bygget. Dette er den første og desidert største av 4 byggentrepriser for SKREI. Omfanget på kontrakten er 180 millioner kroner.

Nytt Togtak på Katterat

Nytt togtak på Katterat stasjon: Driftsansvarlig i Ofoten har skiftet ut taket på en togvogn på Katterat Stasjon