Nå har denne krabaten fått navn
Publisert 7 juni 2023
Navnekonkurransen er avgjort! Under Kystens dag i Storvågan i mai arrangerte Lofotakvariet en navnekonkurranse for den nyeste selen vår, som ble født på akvariet i fjor sommer.
18 august 2022
Foto: Sandra Karlsen/ Museum Nord
Mandag 15. august i finværet var det en markering på Rådhusplassen i Narvik i forbindelse med Krigsseilerne // en vandreutstilling i Narvik.
Narvik Museum vil takke Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) avdeling Ofoten for hjelp både med logistikk og markeringen rundt den lokale åpningen.
Jostein Pedersen er styremedlem i NIVO avd. Ofoten, og har vært kontaktperson opp mot Narvik Museum under planlegningen av utstillingen. det var også han som holdt åpningstalen.
– Krigsseilersaken er av stor betydning for oss i NVIO Ofoten, derfor var det en selvfølge for oss å bidra til dette når vi fikk invitasjon til å bidra til åpning av vandreutstilling i Narvik, sier Pedersen.
100 000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i over 40 land, i 4 verdensdeler – i 100 forskjellige operasjoner, helt tilbake til 2. verdenskrig, deriblant også våre krigsseilere. Disse soldatene er alle veteraner. De er erfarne soldater med praktisk erfaring fra krevende oppdrag med oppgaveløsing under tidspress i komplekse situasjoner og i møte med vanskelige verdispørsmål. Alle våre veteraner har krav på å bli ivaretatt og å bli møtt med heder, anerkjennelse og respekt.
Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) er Norges største veteranorganisasjon for militært personell som har deltatt i internasjonale operasjoner på vegne av Norge. NVIO har ca. 7.000 medlemmer med lokalforeninger over hele landet. Vårt formål er veteranivaretakelse under mottoet Samhold – Erfaring – Styrke. NVIO avd. Ofoten har ca. 70 medlemmer og driver ulike aktiviteter, blant annet åpent medlemslokale ukentlig og månedlige veterantreff med både sosiale og faglige aktiviteter.
Om våre krigsseilere uttalte den britiske admiralen Gerald Charles Dickens til BBC allerede i 1941: «Hadde det ikke vært for den norske handelsflåten, kunne vi like gjerne ha bedt Hitler om hans betingelser». Sterkere kan det neppe sies. Statsminister Winston Churchill uttalte seg på tilsvarende måte etter krigen. Det er min påstand at nettopp Narvik har Norges sterkeste krigshistorie, men den nære krigshistorien har dessverre overskygget krigsseilernes innsats, selv om kommunen hadde mange krigsseilere – kanskje så mange som 40.
Jeg hadde personlig gleden av å bli kjent med en av dem gjennom hans 5 siste leveår: Krigsseiler Arne Strøm.
Arne blei medlem i NVIO avd. Ofoten i 2014 og var en trofast deltaker i vårt medlemslokale i Dronningens gate 43. Han sto stort sett hver tirsdag kl. 18:00 ved inngangsdøra og ventet, gjerne 5 minutter før vi åpnet.
allerede som 16-åring i 1938, da han fikk hyre og mønstret på D/S Germa fra Kristiansand. Han var under lovlig alder for å mønstre på, og måtte ha med skriftlig samtykke fra sine foreldre.
Arne skulle etter hvert få føle krigens grufullheter sterkt på kropp og sinn. Etter å ha gjennomgått opplæring som skytter fikk han hyre som kombinert matros og skarpskytter om bord i M/S Bonneville. Det blei bare en eneste tur med båten. De seilte i konvoi med 57 skip med kurs for England, jaget av 26 tyske ubåter.
Den 9. mars kl. 22:00 ble M/S Bonneville truffet av en torpedo, og det smalt så voldsomt at hele båten ristet i sammenføyningene. Bare 7 mann reddet livet, blant dem Arne.
Arne husket ingenting fra torpederingen til de ble reddet av et eskorteskip om natta. Til sammen 13 skip ble senket. Torpederingen brente seg fast i Arne’s sinn, med sterke traumer i mange år. Men Arne fortsatte likevel å seile etter hendelsen, og kom om bord som skarpskytter på M/T Polarsol.
På vei til Syd-Frankrike lastet med flybensin fikk de flyangrep fra styrbord. To engelske skyttere om bord fyrte av granater som gikk av rett foran flyet. Flyet skar over til høyre og eksploderte inn i en amerikansk Liberty-båt med 500 soldater og fullastet med ammunisjon.
Eksplosjonen var et inferno av flammer, røyk, ståldeler og nagler. Men M/T Polarsol reddet seg unna på mirakuløst vis.
Tvert imot, den er veldig beskrivende for krigsseilerne sine opplevelser gjennom 5 lange krigsår. Den forteller også noe om deres erfaringer resten av livet.
Arne mønstret av i 1945 og var ferdig med livet til sjøs.
Han gikk yrkesskolen og utdannet seg til sveiser og skjærer. Han fikk jobb ved LKAB i Narvik hvor han arbeidet i 38 år inntil pensjon.
Arne giftet seg med sin kjære Solveig i 1946, og de fikk 3 barn. De bosatte seg i Malmveien i Narvik, hvor de hadde et godt ekteskap inntil Solveig gikk bort i 2006.
Det hersker i dag ingen tvil om at våre krigsseilere ikke fikk den heder og anerkjennelse av norske myndigheter som de hadde fortjent for sin krigsinnsats, sett i forhold til våre øvrige krigsveteraner fra 2.dre verdenskrig.
Arne ga ofte uttrykk for stor bitterhet over den urettferdighet han følte, og han engasjerte seg derfor sterkt i lokalavdelingen i Krigsseilerforbundet i en årrekke.
Arne var født i 1922 og gikk bort i 2019, 97 år gammel.
Verken Narvik kommune eller Forsvaret var representert i hans begravelse. Muligens var det familiens ønske. Vi lyser fred over krigsseiler Arne Strøm’s minne.
Med disse ordene erklærer vi utstillingen for åpnet. Takk for oppmerksomheten.
står på Rådhusplassen fram til søndag 21. august.
Søndag 21. august til søndag 28. august står utstillingen foran Narvik Museum.
Fra mandag 22. til og med fredag 26. august har vi utvidet åpningstid på Narvik Museum
fra kl. 10 til kl. 18
Billetter til Narvik Museum kan kjøpes her.
(billett trengs ikke for å se vandreutstillingen)
Se avisa Fremover sin sak om utstillingsåpningen av vandreutstilling i Narvik
Etter Narvik skal utstillingen videre til Vesterålen.
For mer bilder av utstillingen se her