Utstillingsgruppa til SKREI på tur

16 januar 2023

Utstillingsgruppa til SKREI besøkte hovedstaden i forrige uke for å hente inspirasjon til arbeidet med den nye hovedutstillingen til Otolitten.

Hvis du ønsker å kjenne på et rikt utvalg av kulturelle opplevelser trenger du ikke å reise lenger enn til Oslo. Utstillingsgruppa til SKREI bestående av Museum Nord og Expology møttes i hovedstaden for å besøke nye og mer etablerte museer som har fornyet utstillingene sine i løpet av de siste årene.

Besøket ble lagt til museer som har spesielt relevante utstillinger for SKREI, men også anlegg som viser nye formidlingsmetoder og utstillingsteknikk.

Klima, geologi og dyreliv

Naturhistorisk museum på Tøyen byr på mange spennende opplevelser etter en lengre oppgradering av bygg og utstillinger. Zoolog Petter Bøckmann og prosjektleder Marianne Strøm ga en grundig og underholdende omvisning i deres nyåpnede museum.

SKREI besøker geologisk museum i Oslo. Flere mennesker står rundt et bord og ser på gjenstander
Petter Bøckmann viser fram de nye utstillingene på Geologisk Museum i Oslo. Utstillingsgruppa til SKREI følger spent med. Foto: Museum Nord

Klimahuset fortalte avdelingsleder Brita Slettemark om konseptet, og viste fram deres måte å formidle forskning til en yngre målgruppe.

Nasjonalskatter i ny drakt

Besøker du Oslo i dag er det nærmest obligatorisk å ta turen innom det nye Nasjonalmuseet. Et høydepunkt var utstillingen Laure Prouvost: Above Front Tears Oui Float.

To menn ser på ei utstilling hos Nasjonalmuseet
Utstillingsgruppen studerer ei utstilling hos Nasjonalmuseet. Foto: Museum Nord

Historisk Museum fikk gruppa oppleve eldre objektbaserte utstillinger og de nyere utstillinger Kollaps – menneskene i en uforutsigbar verden og Kontroll – forsøk på å temme verden.

Havet

Studieturen ble avsluttet på Norsk maritimt museum med utstillingen Til sjøs! og båthallen. Elisabeth S. Koren fortale om utstillinga Til Sjøs! fra 2014, som spenner over tusen år og er strukturert rundt objekter og fortellinger fra enkeltindivider.

Utstillingsgruppen til Skrei besøker Norsk maritimt museum. Flere mennesker blir guidet rundt i museet
Norsk maritimt museum har restaurert og reinstallert båthallen. Foto: Museum Nord

Båthallen er restaurert og nyinstallert, og huser tradisjonsbåter og utstillinger om samspillet mellom mennesket og havet.

Utsillingstekst hos norsk maritimt museum
I inngangspartiet til båthallen hos Norsk maritimt museum møter du sitatet «Av all natur har havet mest å fortelle». Det kan vi si oss enig i! Foto: Museum Nord
Les mer om SKREI

SKREI

SKREI blir et senter for kunnskap og opplevelser knyttet til Lofotfisket og Norges viktigste fisk. SKREI strekker seg utenfor rammene til et tradisjonelt museum.