Samisk trandisjonshåndverk og foredrag

27 februar 2023

Velkommen til kurs i samisk tradisjonshåndverk helgen 17.–19. mars, samt foredraget «Tore Hund sin čehporis (skinnkrage/fell)» lørdag 18. mars!

Lær å lage samisk tradisjonshåndverk

Nå kan du lære å veve samiske bånd og belter, som er vanlig tilbehør til kofta fra Sør-Troms og Nordre Nordland.

Museum Nord/Melbo Hovedgård og Nordland Akademi inviterer til kurs på Melbu skole fredag 17. til søndag 19. mars. På kurset, som både er for viderekommende og nybegynnere, får deltakerne undervisning av duodjeveileder Tone Elvebakk. Påmeldingsfrist til kurset er 8. mars.

Innen tradisjonell samisk duodji, er veving på njiskun/grindvev vanlig. Vevde komagband, belter og lueband er vanlig tilbehør til kofta fra Sør-Troms og nordre Nordland. Det er to typer band som brukes; band der renningstrådene lager mønster, og band med plukkmønster, der førstnevnte er den enkleste å lære seg. På dette kurset lærer deltakerne plukkmønster. Bandene veves både av ull- og bomullsgarn, og av og til begge i samme vevnad. Mønster, fargevalg og bredde vil være identitetsmarkører for bandene.

Avvi/vevde belter med plukkmønster var mye brukt før i tiden. Både kvinner og menn brukte slike belter, og mønsteret er det samme for begge to. Det er bredere mønster på belter enn på komagband, men samme garnkvalitet kan brukes.

Vuoddagat/komagband er mellom 1,5 og 1,8 meter lange, og du trenger to bånd, ett til hver fot. Mønsteret er smalere og antall tråder er mindre enn for belter, men lengden er det stor forskjell på. Det er forskjellig mønster til kvinner og menn.

Gahpirbaddi/lueband brukes til devttakgahpir/kvinnelue, og veves i tynt garn. Mønsterbredden er som på beltene, men selve vevnaden blir mye smalere enn beltene på grunn av det tynne garnet. Det tar også tid å veve lueband, selv om det bare er ca. 70 cm langt.

bilde av ei dame
Tone Elvebakk

– Luebånd er svært vakre band og en fryd å veve – om man liker pirkarbeid, forteller Tone Elvebakk.

Tone Elvebakk er født og oppvokst i den samiske bygda Duorga/Snubba i Evenes kommune, og er ansatt som duodjekonsulent ved Duodjeinstituhtta Nordland, med hele Nordland som nedslagsfelt. Hun hadde også regien på fjorårets kurs, der deltakerne vevde komagbånd på grindvev.

– Har helt siden jeg var barn vært opptatt av å skape med hendene. Etter hvert har jeg fokusert mer og mer på samisk duodji, forteller hun.

Foredraget «På sporet av Tore Hund sin čehporis»

Tone Elvebakk vil også foredra om Tore Hund sin čehporis (skinnkrage/fell) lørdag 18. mars kl. 14.00. Foredraget vil være på Melbu skole.

tegning av en viking
Tore Hund, tegning av Finn Bjørklid

Várdobáiki samisk senter har gjenskapt Tore Hund sin čehporis (skinnkrage/fell). Prosjektet har satt fokus på samisk tilstedeværelse, samfunn, tro og samhandling i vikingetiden.

Hjertelig velkommen!

Flere nyheter

Ramsalt opera på Hurtigrutemuseet

Operaentusiaster og musikkelskere ble samlet på Hurtigrutemuseet sist lørdag, den 6. april, for en unik opplevelse – en Opera pub arrangert av Ramsalt opera. Arrangementet trakk til seg 120 deltakere, og stemningen var elektrisk med et publikum som var storfornøyd gjennom hele kvelden.

Lofotfiskedager på Å

Årets Lofotfiskedager gikk av stabelen 22.-23. mars. Det var også en del av jubileumsfeiring for Museum Nord sin 20 års bursdag i 2024.

skolebesøk om vikingtid

Bø museum har vært på skolebesøk og tema var vikingtid. Det er resulterte i mange gode refleksjoner og stilige tegninger.