GaiaVesterålen i gang med å samle historien om Vesterålen 

16 mars 2023

Siden begynnelsen av februar har GaiaVesterålen reist rundt i kommunene i Vesterålen for å samle historisk kunnskap om regionen i en dataplattform utviklet av Sintef. Dette skal blant annet utgjøre selve innholdet i den fremtidige interaktive 3D-modellen av Vesterålen på ca. 500 m², og ellers kunne brukes i fremtidige prosjekter i hver kommune.  

Innsamlingens første involvering av lokalbefolkningen har vært igjennom workshops for historieinteresserte, der deltagerne har blitt introdusert til dataplattformen og fått hjelp med å lage egne narrativer, altså sammenhengende historier basert på historisk materiale.  

Nå er fire av fem workshops gjennomført! I slutten av mars, 28.–30., blir siste workshop arrangert på Hotell Regine i Bø. 

Bilde som viser utstillingsrommet på Øksnes Museum. Person som jobber på datamaskin i forgrunnen, og mange personer samlet rundt en 3d-modell av Øksnes i bakgrunnen.
Første workshop foregikk på Øksnes Museum. Her fikk deltagerne se den første prototypemodellen av Vesterålsmodellen, som viser deler av Øksnes og Andøy. Foto: GaiaVesterålen

Mange forskjellige folk har så langt deltatt på workshops. Noen er medlemmer i historielag o.l. med god oversikt over kommunens historiemateriale. Noen hadde historiske bilder og dokumenter fra slektninger og ville lage en sammenheng ut av dette som kunne stå som et eksempel. Flere kom også med personlige opplevelser av historiske hendelser, som ikke var nedskrevet noe sted.

Workshop på Gaia HQ på Sortland. Foto: GaiaVesterålen

Helt siden starten har samskaping med lokalbefolkningen vært sentralt for prosjektet GaiaVesterålen. Dette er også tilfellet for historieworkshops, der deltagernes bidrag og innspill har hatt stor betydning. Ikke bare har folk bidratt med historier, de har også gitt tilbakemeldinger om både begrensinger og potensiale i et slikt prosjekt, og hvilke forventninger og ønsker de har. Gaia-teamet har lært mye og fått bedre innsikt i hvordan innsamlingen kan foregå i fremtiden. 

Bilde viser to personer som jobber foran en laptop.
Deltagere jobber på workshop på Hurtigrutens hus i Hadsel. Foto: GaiaVesterålen

Ønsker du å delta?
Siste workshop i denne omgang gjennomføres på Hotell Regine i Bø.
Meld deg på her!

Hold også øynene åpne for fremtidige arrangementer i anledning historieinnsamlingen!

Flere nyheter

pangstart på sommerseongen!

Pangstart på sommersesongen: Sortland Museum åpnet sommersesongen lørdag 15. juni med besøk av ca 150 gjester!

Avslutning av Coastal Memory fort

Coastal Memory Fort-prosjektet går mot slutten, og denne uka har det vært avsluttende prosjektmøte og seminar i Lourinhã i Portugal.

Lofoten som bærekraftig matdestinsjon

I september 2023 var om lag 30 personer samlet i Kabelvåg i Lofoten for å diskutere, tenke og snakke sammen om Lofoten og bærekraftig matkultur. Gjennom metodene «hybridforum» og «utopiverksted» var deltakere med å forme samtalen om hva lokal matkultur vil si for dem.