Vellykket kurs i samisk tradisjonshåndverk

21 mars 2023

Sist helg deltok en ivrig gjeng på kurs i samisk tradisjonshåndverk på Melbu.

Melbo Hovedgård og Nordland Akademi inviterte til en lærerik helg sammen med kursholder Tone Elvebakk 17.-19.mars.

flere mennesker i en sal. Deltar på kurs i samisk tradisjonshåndverk.
Det var god stemning på Melbu skole da 9 ivrige damer deltok på kurs i samisk tradisjonshåndverk sist helg. Foto: Museum Nord
Innholdsrik kurshelg

Fredagen startet med med gjennomgang av samiske båndtradisjoner fra vårt område. Kursdeltakerne måtte deretter velge ut hva de skulle veve, hvilken type bånd, hvilket mønster, hvor langt og fargekombinasjoner.

Litt matte må til for å få til renninga på veven rett, før man kan begynne å tre veven.

Det var stor variasjon i hvor avanserte prosjekter veverne ville lage, og også om man hadde vevd litt før. Noen kom kjapt i gang, mens andre brukte mye tid på å få renninga og treinga av veven rett.

Plukking og ripsveving

Veverne fikk prøvd seg på ulike mønster. Plukk/plukking er når mønstertråder plukkes opp og ned for å lage mønster – et mer avansert mønster en annenhver forskjellig farge. Ripsveving kalles det når det er kun opp og ned med annenhver farge i renninga.

Besøk Melbo Hovedgård

Melbo Hovedgård

Melbo gikk fra storgård til småby på noen få tiår. Chr. Frederiksen hadde en ledende rolle i en rekke foretak. Meget flott hovedgård samt romantisk hage/park-anlegg i historien rundt et industrieventyr rundt 1890–1920-tallet.

Flere nyheter

SKREI mottar 2 millioner fra Nordic Last og Buss

Det største enkeltbidraget fra lokalt næringsliv til nå. – Jeg blir rørt og ganske ydmyk når jeg ser at SKREI betyr så mye for så mange i regionen, sier museumsdirektør Geir Are Johansen i forbindelse med overrekkelsen av en symbolsk sjekk denne uken.   

Nora-prosjektet og Islandstur

Hvordan bidra til en bærekraftig turisme? Hvordan skal vi kunne bygge miljøvennlige museum i fremtiden og få yngre generasjoner til å flytte til distriktene? Dette er noen av spørsmålene Nora-prosjektet skal drøfte og utforske de neste tre årene.

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune?

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune? Dette spørsmålet fikk deltakere i rådsmøtet til Museum Nord.