Eddie – vår nye oter

24 mars 2023

Eddie ble født et sted på Sotra utenfor Bergen, mest sannsynlig på sensommeren 2022.

Hun ble funnet etter at moren ble påkjørt, og tatt med hjem til en familie på Sotra. Der fikk hun bo i flere måneder før hun tok den lange flyturen opp til oss på Lofotakvariet i slutten av januar 2023. Det ble først antatt at Eddie var en gutt, men så viste det seg at hun er en jente. Hun skal få beholde navnet sitt likevel.

Oterunger er avhengige av moren sin i opptil ett år etter fødsel. De blir beskyttet av moren sin og hun lærer dem alt de trenger å vite for å overleve av seg selv ute i den store verden. Eddie har ikke fått denne opplæringen og vil aldri komme til å klare seg selv i naturen, derfor blir Akvariet hennes permanente hjem. Her blir hun vartet opp med fisk hver dag og kan få vise seg frem for våre besøkende.

For tiden bor Eddie inne på Lofotakvariet. Her har hun mye plass å boltre seg på i arbeidstiden. Hun må følges godt med på, fordi otere er veldig gode klatrere og hun kan finne på mye «bøll» når hun er på egenhånd. Selv om hun har mye plass, så har det seg slik at otere liker små trange plasser og huler. Eddie har okkupert et av garderobeskapene på bakrommet, der hun elsker å ta seg en lur når hun er sliten. Og når hun først har sovnet er det nesten helt umulig å vekke henne igjen!

Hver morgen får Eddie ta seg et oppfriskende bad. Otere er ikke avhengige av å være i vann, men de elsker å bade. De er det vi kaller semi-akvatiske pattedyr. Det er fordi de tilbringer veldig mye tid i vann og er godt tilpasset å svømme i vann, tross i at de er landlevende pattedyr.

Oteren-Eddie
Fotograf Linn Olsen

Vi på Lofotakvariet bruker mye tid på å sosialisere Eddie, ved bruk av både lek og kos, og hun får være ute og leke i snøen under oppsyn. Oterunger leker på mange måter likt som kattunger og valper, og det kan bli mye lekebiting. Noen ganger leker hun på egenhånd med ting hun finner, som for eksempel en hårkam eller en pellet av hundemat. Dette liker hun å slenge fra seg og jage etter. Hundematen har hun etter hvert skjønt at hun kan spise, så det hender at leken avsluttes med en liten snack.

Når Eddie blir gammel nok, skal hun flytte ut i den store oterinnhegningen. Hun vil nok trenge litt tilvenningstid for å bli kjent med området. Otere er nysgjerrige dyr, men de er også veldig forsiktige i nye omgivelser og kan lett bli skremt. Vi er sikre på at hun vil stortrives i innhegningen sin når hun har fått litt tid til å utforske den.

Bli kjent med Lofotakvariet

Lofotakvariet

Et møte med livet i Lofot-havet. Skrei, kveite, krabber, sei og hyse – disse og mange flere møter du i akvariet. Mating av sel og oter til faste tidspunkter. Kafè.

Flere nyheter

Årets Museum er….

Norges Museumsforbund deler hvert år ut prisen «Årets Museum». Hurtigrutemuseet er i 2024 ett av 3 nominerte museum.

styret på studietur

I forrige uke var Museum Nords styre og ledelse på studietur i Ofoten, med møter og tur til Katterat, Kiruna og Ballangen

Arrangement: Utgraverne

Barn som leter etter nedgravde bein på museet