LOFOTEVENTYRET VÅREN 2023

21 april 2023

I mars besøkte flere skoleklasser i Vågan Museum Nords museer i Kabelvåg. Med fokus på skreien gjennomførte vi fellesopplegg på Galleri Espolin, Lofotmuseet og Lofotakvariet, for Den kulturelle skolesekken i Vågan kommune: «Lofoteventyret – SKREI»

Temaet for uken har vært Lofotfiskets kulturarv i Storvågan: «SKREI – i går, i dag og i morgen?» Gjennom undervisningsopplegg med aktiviteter på Galleri Espolin, Lofotmuseet og Lofotakvariet har vi tatt for oss Lofotfiskets betydning i dag, i gamle dager og i framtida. 

___________________________________

Lofotmuseet formidler historie om Lofotfisket før i tida, her fikk elevene besøke rorbua og prøve ut tradisjonelle håndverk. Det ble jobbet med tau og knuter, og elevene lagde egne nøkkelringer. Formidler Kristin Risan tok elevene med på en reisefortelling 130 år tilbake i tid, til 1893 – og en første seiltur til Lofoten fra Helgeland som skårunger som kom til rorbua «Alperosen». 

Galleri Espolin undersøker forholdet mellom folket, fisken og havet vist gjennom Kaare Espolin Johnsons kunst. Elevene fikk se og høre om hvordan Lofoten og Lofotfisket avbildes i Espolin Johnsons kunst, og de fikk prøve seg på Espolins skrapeteknikk, med imponerende resultater!

På Lofotakvariet fikk elevene sett nærmere på skreien og høre om hvordan fisken lever, og hvorfor den gyter i områdene rundt Lofoten. Man snakket også om hvordan passer vi på at vi kan høste av skreibestanden også i framtida? Kan klimaendringer få betydning for skreifisket?

Tusen takk til elever og lærere i Vågan for noen eventyrlige dager sammen med oss!

les mer om museene

Galleri Espolin

Galleri Espolin huser en høvding innen norsk kunst. La deg berøre av kunstneren Kaare Espolin Johnsons uttrykkskraft i hans direkte og poetiske skildringer av kystkulturen i nord.

Lofotakvariet

Et møte med livet i Lofot-havet. Skrei, kveite, krabber, sei og hyse – disse og mange flere møter du i akvariet. Mating av sel og oter til faste tidspunkter. Kafè.

Lofotmuseet

Væreiergården fra 1815 ligger på et av de best bevarte historiske stedene i Lofoten. Lær om lofotfiskets historie og se rorbuer og naust med tradisjonelle trebåter. Historisk hage og naturskjønne omgivelser.

Flere nyheter

SKREI mottar 2 millioner fra Nordic Last og Buss

Det største enkeltbidraget fra lokalt næringsliv til nå. – Jeg blir rørt og ganske ydmyk når jeg ser at SKREI betyr så mye for så mange i regionen, sier museumsdirektør Geir Are Johansen i forbindelse med overrekkelsen av en symbolsk sjekk denne uken.   

Nora-prosjektet og Islandstur

Hvordan bidra til en bærekraftig turisme? Hvordan skal vi kunne bygge miljøvennlige museum i fremtiden og få yngre generasjoner til å flytte til distriktene? Dette er noen av spørsmålene Nora-prosjektet skal drøfte og utforske de neste tre årene.

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune?

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune? Dette spørsmålet fikk deltakere i rådsmøtet til Museum Nord.