Museers historier om SKREI: 10 museer snakker om skrei på utstilling
21 april 2023
Foto: Linn Olsen
I forbindelse med etableringen av SKREI-senteret som åpner i 2026, ønsket vi sammen med kollegaer å tenke og snakke rundt hvordan museene jobber med tema knyttet til skreifisket i dag og hvordan det kan se ut i fremtiden.
Lofotfisket, og skreifisket langs kysten for øvrig, har hatt stor økonomisk og kulturell betydning gjennom historien, og i dag er det uunngåelig å se det det i lys av spørsmål knyttet opp mot bærekraft og forvaltning av naturressurser.
Det sesongbaserte skreifiskeriet har ført med seg bevegelser av folk og varer over store geografiske avstander. Museum Nord opplever at det er rom for mer faglig utveksling mellom museumsansatte på dette området, og at vi i større grad kan dele kunnskap om hva museene har i sine samlinger og hva de arbeider med innen kunnskapsproduksjon og formidling.
Foto: Linn OlsenFoto: Linn Olsen
En felles historie
De inviterte museene tok utgangspunkt i egen praksis, formidling og samlingsarbeid for sine innlegg, og belyste følgende tematikk:
Historier relatert til skreifisket og dagens praksis knyttet til sesongfiskeriene. Aktiviteter med barn og ungdom og formidlingspraksiser.
Lokale museers geografiske områder og hvordan fiskeværene vokste fram i deres respektive områder, og organiserte seg ut fra hva som skjedde rundt Lofotfisket.
Noen eksempler på kunnskap og narrativ om skreifisket som ikke er tilstrekkelig vektlagt, fra de enkelte museenes ståsted, deriblant kvinnenes rolle og arbeidstimer som ble lagt ned for at fiskeren skulle få reise til Lofotens hav.
Hva inneholder samlinger knyttet til skreifisket i museene? Både materiell og immateriell kulturarv? Hvilken samlingshistorikk har de? Varanger museum viste til deres betraktelige fiskeriarkiv og problematikken etter «brent jords taktikk» i Finnmark, der mye materiale forsvant både ved bombing, tilbaketrekking og andre utfordringer i krigstid. Videre er mye som er funnet gammelt og dårlig bevart der det ikke er i museets eierskap. Nordmøre museum viste både gjenstander med eierskap og personer med dokumenterte historier knyttet til sesongfisket og reisen til Lofoten.
Samarbeidsprosjekter som kan gi ny kunnskapsproduksjon og formidling ble også diskutert. Nordlandsmuseets aktive oversiktsdokumentering av status for båter i Nordland er en metodikk som kunne benyttes på flere områder der det mangler objekter e.l.
Skreifisket som inngang til andre spørsmål og tema enn de som tradisjonelt har vært formidlet. Vitimuseet inviterer til aktivitet som roing og fiske fra deres replikabåter som grep i deres formidling, som igjen gir deltagerne et fysisk møte med hva det betød å delta på Borgundfjord-fisket, og eventuelt ro/seile til Lofoten.
Tusen takk til samtlige deltakere for hyggelige og inspirerende dager!
SKREI Research Center (SRC) er et treårig prosjekt for å skape en infrastruktur som koordinerer internasjonal, tverrfaglig forskning og kunnskap rundt temaer knyttet til den arktiske torsken.
Det største enkeltbidraget fra lokalt næringsliv til nå. – Jeg blir rørt og ganske ydmyk når jeg ser at SKREI betyr så mye for så mange i regionen, sier museumsdirektør Geir Are Johansen i forbindelse med overrekkelsen av en symbolsk sjekk denne uken.
Hvordan bidra til en bærekraftig turisme? Hvordan skal vi kunne bygge miljøvennlige museum i fremtiden og få yngre generasjoner til å flytte til distriktene? Dette er noen av spørsmålene Nora-prosjektet skal drøfte og utforske de neste tre årene.