Oppgradering av utstillinger hos Lofoten Krigsminnemuseum

26 april 2023

Lofoten Krigsminnemuseum har arbeidet med å fornye deler av utstillingen og deler av nytt materiale er nå montert.

– Vi har arbeidet med å sette farger på sort/hvitt-bilder fra krigen, noe som gir et helt annet visuelt bilde, ikke minst for skoleklasser som er vant med at alt i dag er i farger. Men det er et møysommelig arbeid som er utført i sene kveldstimer, forteller William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum.

En møysommelig prosess

Fargesetting av bilder kan ta en del tid. – Det er bilder som undertegnede har brukt 30 timer på. Vanlig tidsbruk er pluss/minus 6 timer pr. bilde, så det er tidkrevende for å få et godt resultat, sier William Hakvaag.

Utstillingsvegg Lofoten Krigsminnemuseum
Lofotraid-rommets nye vegg. Foto: Lofoten Krigsminnemuseum

To utstillingsområder har fått ei oppgradering på museet. Lofotraid-rommet har fått tilførsel av bilder i tillegg til oppgradering av panserskipet Tordenskjolds historie.

Utstillingsvegg Lofoten Krigsminnemuseum
Oppgradering av panserskipet Tordenskjolds historie. Panserskipets Tordenskjold ombygget til Nymphe. Ventilen er fra Tordenskjold. Foto: Lofoten Krigsminnemuseum
Panserskipet Tordenskjold

Visste du at panserskipet Tordenskjold var et av de første panserskipene som Norge kjøpte? Det ble ombygget av tyskerne til et «Flakschiff», luftvernskip, og skulle beskytte blant annet Tirpitz. Etter krigen endte skipet, på 17. mai av alle datoer, i fjæresteinene utenfor Svolvær.

Det skulle frakte tyske soldater til en leir i Bogen, men tyskerne åpnet bunnventilene og skipet måtte settes på grunn i Moldøra for ikke å synke. Og der ble det liggende helt til våren 1947.

Fargelagt bilde fra lofoten krigsminnemuseum
Det tyske moderskipet Tsingsau, som ble liggende i mange måneder i Svolvær etter Lofotraidet. Foto: Lofoten Krigsminnemuseum

Hvis du er interessert i flere historier fra Lofoten Krigsminnemuseum finner du de på vår historieside. Her er noen utvalgte:

Flere nyheter

SKREI mottar 2 millioner fra Nordic Last og Buss

Det største enkeltbidraget fra lokalt næringsliv til nå. – Jeg blir rørt og ganske ydmyk når jeg ser at SKREI betyr så mye for så mange i regionen, sier museumsdirektør Geir Are Johansen i forbindelse med overrekkelsen av en symbolsk sjekk denne uken.   

Nora-prosjektet og Islandstur

Hvordan bidra til en bærekraftig turisme? Hvordan skal vi kunne bygge miljøvennlige museum i fremtiden og få yngre generasjoner til å flytte til distriktene? Dette er noen av spørsmålene Nora-prosjektet skal drøfte og utforske de neste tre årene.

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune?

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune? Dette spørsmålet fikk deltakere i rådsmøtet til Museum Nord.