Kystverkmusea på studietur til Bretagne

28 april 2023

16. april dro Kystverkmusea på en ukes studietur til Bretagne i Frankrike. Dette er et område med stor tetthet av fyrtårn. Målet med turen var å lære mer om den franske kulturminneforvaltningen av fyrene og hvordan fyrhistorien formidles der.

Fyrene er som regel eid av staten som har ansvaret for selve fyrbelysningen. Slik er det også i Norge. Det er vanligvis frivillige organisasjoner som tar seg av vedlikehold, bruk og formidling av fyrstasjonene. Reisefølget møtte mange interesserte og kunnskapsrike fyrentusiaster, og slik internasjonal nettverksbygging er også en del av Kystverkmuseas arbeid. I Frankrike har de ikke et tilsvarende nasjonalt etatsmuseum for fyr som Kystverkmusea, og vi opplevde at de også ønsket å lære mer om oss.

Fresnellinsene 200 år

En annen viktig grunn til at turen ble lagt nettopp hit er at det i år er 200 år siden den «moderne» fyrlinsa ble oppfunnet i Frankrike.  Franskmannen Auguste Fresnel konstruerte en fyrlinse som var atskillig lettere og mer anvendelig enn tidligere linseløsninger, og i tillegg fungerte den enda bedre. Linser som er konstruert etter samme prinsipp blir gjerne kalt fresnellinser. Gjengen besøkte også Creach fyrmuseum hvor de viser en fantastisk samling av fyrlinser, blant annet den aller første linsa til Fresnel. Fyrlinsa som er utstilt på Hurtigrutemuseet er også en fresnellinse.

flere mennesker foran et fyr
Phare de Saint Mathieu 4:
Fagrådet i Kystverkmusea foran fyret St. Mathieu, som ble bygget i 1835. Foto: Kystverkmusea

Kystverkmusea vil markere 200-årsjubileet for fresnellinsene med en egenprodusert kunstutstilling i september.