Nora-prosjektet og Islandstur

24 mai 2023

Hvordan bidra til en bærekraftig turisme? Hvordan skal vi kunne bygge miljøvennlige museum i fremtiden og få yngre generasjoner til å flytte til distriktene? Dette er noen av spørsmålene Nora-prosjektet skal drøfte og utforske de neste tre årene. Sammen med Island, Skottland og Grønland håper Lofotr Vikingmuseum å bygge kunnskap og lære av hverandre gjennom samarbeidet i Nora-prosjektet.

Vikingnettverk & unge voksne

I vår ble prosjektet Vikingnettverk & unge voksne etablert, der Lofotr Vikingmuseum og Museum Nord er representert. Prosjektet er et internasjonalt samarbeidsprosjekt som er designet for å adressere en rekke korrelerte mål på fire forskjellige steder i nord: Island, Skottland, Grønland og Norge. Prosjektet tar sin inspirasjon fra historien til historien om vikingenes utforskning, bosetting og utveksling mellom disse territoriene. I samarbeid vil de deltakende organisasjonene fremme sine egne individuelle mål.

Island

Vi håper å finne løsninger på vanskelige spørsmål rundt bærekraftig turisme, sirkulær økonomi og hvordan tiltrekke yngre generasjoner til distriktet. De deltakende organisasjonene er vårt eget museum Lofotr Vikingmuseum, Byggosafn Skagfiroinga på Island, Lochalsh Community Trust på Skottland og Innovation South Greenland fra Grønland.

Deltakerne i Nora-prosjektet utenfor et torvhus på Island.

I starten av mai tok alle partene turen til Island for å besøke museet der og lære om byggeteknikker og annen god kunnskap som kan være viktig å ta med seg videre i prosjektet. Det er spennende å se hvordan gamle byggeteknikker fra vikingtiden kan brukes i fremtiden når vi skal utvikle nye museer i forbindelse med vikingtiden. På Island har de god kunnskap om torving, og det var veldig lærerikt å både få sett og prøvd hvordan dette gjennomføres, samt se resultatet på mange flotte museer rundt omkring på Island.

Vi gleder oss til fortsettelsen og er klare for å lære av hverandre, både hva vi har gjort godt og det vi kan gjøre bedre.

Besøk Lofotr VikingMuseum

Lofotr Vikingmuseum

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Kjenn lukten av tjære og bål. Smak maten, hør historien. Vikingene har ventet på deg i mer enn tusen år.

Flere nyheter

SKREI mottar 2 millioner fra Nordic Last og Buss

Det største enkeltbidraget fra lokalt næringsliv til nå. – Jeg blir rørt og ganske ydmyk når jeg ser at SKREI betyr så mye for så mange i regionen, sier museumsdirektør Geir Are Johansen i forbindelse med overrekkelsen av en symbolsk sjekk denne uken.   

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune?

Hva slags rolle bør museet ha i min kommune? Dette spørsmålet fikk deltakere i rådsmøtet til Museum Nord.

Krigsseilerutstilling hos Hurtigrutemuseet

Krigsseilere // en vandreutstilling har vært på turné i Vesterålen de siste ukene og har nå siste stopp hos Hurtigrutemuseet fram til 4. juni.