SKREI mottar 2 millioner fra Nordic Last og Buss

31 mai 2023

STØRSTE ENKELTBIDRAG FRA LOKALT NÆRINGSLIV TIL NÅ

– Jeg blir rørt og ganske ydmyk når jeg ser at SKREI betyr så mye for så mange i regionen, sier Geir Are Johansen, direktør i Museum Nord, i forbindelse med overrekkelsen av en symbolsk sjekk tirsdag denne uken.   

– Denne gaven viser at Strømberg Gruppen AS og Nordic Last og Buss AS er selskaper som utøver sitt samfunnsansvar på en konkret og god måte, og for oss som jobber med SKREI er det en sterk bekreftelse på at vi er på rett vei. Slike gaver fra næringslivet i Vågan demonstrerer at SKREI har en solid lokal forankring, sier Johansen. 
 
Overrekkelsen ble feiret med marsipankake og presentasjon av prosjektet for de ansatte ved Nordic Last og Buss i Svolvær.  
 
– Lofoten er et samfunn som er bygd opp rundt fisket etter skrei. Etableringen av SKREI-senteret er en anerkjennelse av skreiens betydning for landsdelen og nasjonen, en historie som er svært viktig for næringslivet i Lofoten, Nord-Norge og Norge. I fortellingen om fiskerienes betydning er også handel og relasjonen med Bergen en viktig del av historien. Vi er derfor stolte og glade for å kunne bidra med 2.000.000 kr til etableringen av SKREI-senteret i Lofoten, sier Stig Pettersen, daglig leder i Nordic Last og Buss AS. 

Stor betydning for SKREI

For SKREI-prosjektet er gaven på to millioner av stor betydning. Eivind Holst, som er ansvarlig for arbeidet med privat finansiering, kan dermed notere 21,5 millioner totalt i gaver til nå.  

– Det er fremdeles et stykke til målet vårt på 36 millioner, men vi nærmer oss, og det er helt fantastisk å få slike store gaver. Vi har riktignok fått 10 millioner fra Fiskeriprodusentenes fond og 5 millioner fra Sparebanken Nord-Norge, men dette er den desidert største gaven fra lokalt næringsliv. Det forteller om et fremoverlent konsern som er opptatt av å investere i lokalsamfunnet for å skape aktivitet her i Vågan, sier Holst.  
 
Også ordfører i Vågan, Frank Johnsen, reagerer med entusiasme på nyheten om gaven  
– Det er fantastisk at lokalt næringsliv støtter så betydelig opp om dette viktige nasjonale prosjektet. 
Dette er en betydelig pengesum som bidrar til å realisere SKREI, og til at denne viktige kysthistorien kan formidles til de mange som besøker Lofoten, og til resten av landet gjennom SKREI-senterets øvrige formidling og aktiviteter, sier Johnsen. 

Om Nordic Last og Buss 

Strømberg Gruppen AS er et konsern lokalisert i Bergen. Konsernet er en betydelig bidragsyter til kunst og kultur flere steder i Norge. Selskapet har flere relasjoner til Lofoten og eier bl.a. aksjene i Nordic Last og Buss AS og Galleri Lofoten i Henningsvær. I tillegg har konsernet investert i Lofotpils AS, og i flere eiendommer i Lofoten.  
 

Nordic Last og Buss AS er en salgs- og servicebedrift i Vågan kommune, som leverer varer og tjenester til transportnæringen i hele Nord-Norge, med 14 avdelinger fra Bodø i sør til Vadsø i nord. Mange av bedriftens kunder frakter sjømat og innsatsfaktorer til sjømatnæringen langs kysten av Nord-Norge. Flere av bedriftens kunder driver kollektivtransport for hele landsdelen. Galleri Lofoten i Henningsvær kalles på folkemunne Nord-Norges nasjonalgalleri, og viser frem malerier fra kjente kunstnere som bl.a. Adelsteen Normann, Gunnar Berg, Otto Sinding, samt at galleriet i perioder har utstilt kunst fra kunstnere fra hele landet. 

Om SKREI 

SKREI er et nytt opplevelses- og kunnskapssenter som skal fortelle historien om Norges viktigste fisk. Senteret realiseres i Storvågan utenfor Kabelvåg, i tilknytning til Museum Nords eksisterende enheter Lofotakvariet, Lofotmuseet og Galleri Espolin. Det planlagte nybygget «Otolitten» er på 5000 kvm og vil romme hovedutstilling, servering, rom for skiftende utstillinger og arrangementer, møterom, magasiner, konserveringsverksted m.m. SKREI skal fortelle om verdens største torskestamme, skreiens utrolige gytevandringer og alt den har betydd for kystkulturen. Prosjektet har en total investeringsramme på 583 millioner. Det er forventet 100–120 000 besøkende i året, med planlagt åpning våren 2026.  

SKREI

SKREI blir et senter for kunnskap og opplevelser knyttet til Lofotfisket og Norges viktigste fisk. SKREI strekker seg utenfor rammene til et tradisjonelt museum.

Kreativ Utstillingsworkshop

Utstillingsgruppa til SKREI møttes i Storvågan denne uka for å jobbe videre med objekter og nøkkelpersoner til utstillingskonseptet.

Skreifiske med Abid Raja

Museum Nord har hatt besøk av stortingsrepresentant Abid Raja og Vågan Venstre for en oppdatering om status for SKREI-prosjektet

Avtale om SKREI-senteret signert

Museum Nord og LPO Arkitekter har inngått avtale om prosjektering av SKREI-senteret utenfor Kabelvåg i Lofoten. Dermed er arbeidet med det nasjonale senteret for skreifisket et stort steg nærmere planlagt åpning i 2026.

Flere nyheter

Ramsalt opera på Hurtigrutemuseet

Operaentusiaster og musikkelskere ble samlet på Hurtigrutemuseet sist lørdag, den 6. april, for en unik opplevelse – en Opera pub arrangert av Ramsalt opera. Arrangementet trakk til seg 120 deltakere, og stemningen var elektrisk med et publikum som var storfornøyd gjennom hele kvelden.

Lofotfiskedager på Å

Årets Lofotfiskedager gikk av stabelen 22.-23. mars. Det var også en del av jubileumsfeiring for Museum Nord sin 20 års bursdag i 2024.

skolebesøk om vikingtid

Bø museum har vært på skolebesøk og tema var vikingtid. Det er resulterte i mange gode refleksjoner og stilige tegninger.