Hyggelig besøk hos Lofoten Krigsminnemuseum

19 juni 2023

Lofoten Krigsminnemuseum har hatt hyggelig besøk av Martine Linge. Hun er barnebarn av Martin Linge som er en av Norges mest kjente personligheter fra andre verdenskrig.

Martin Linge deltok også på Lofotraidet 4.mars 1941. I tillegg deltok 51 andre nordmenn som Linge hadde valgt ut.  Magnar Pettersen, som deltok som soldat i 1940 og som ble leder innen motstandsarbeidet i Svolvær og Kabelvåg, kom med fotoapparatet tidlig under raidet utenfor det gamle posthuset der hvor museet er i dag. Der møtte han en høy «handsome» engelskmann.

Magnar som hadde tatt Lingaphones kurs i engelsk sa: – Is it allowed to take pictures?

Men engelskmannen  bare avfeide ham med: – Få vekk det kameraet ellers så går det på havet!

Det var Martin Linge han hadde støtt på.

Det var også Linge som organiserte angrepet på Arbeideren i Kabelvåg hvor over 10 tyskere som tilhørte en radiostasjon som lå under Luftwaffe ble tatt til fange. Martin Linge mistet livet samme år 27. desember på Måløyraidet. Styrken ble etter hans død oppkalt etter ham og fikk navnet Kompani Linge.

Etter krigen fikk vi også Linge-klubben som holdt til med eget husvære på Akershus. Lederen for Lofoten Krigsminnemuseum har også vært der og holdt et foredrag i 1999 og kjente personlig flere i denne noble klubben. Martin Linge er også stillet ut på Lofoten Krigsminnemuseum.  Derfor var besøket av Martine Linge ekstra hyggelig for oss.

en dame
Hyggelig besøk hos Lofoten Krigsminnemuseum av Martine Linge. Foto: Lofoten Krigsminnemuseum

Besøk Lofoten Krigsminnemuseum

Lofoten Krigsminnemuseum

Norges største utstilling av sjeldne uniformer og gjenstander fra andre verdenskrig. Unikt historisk bilde av disse dramatiske årene.

Les om Lofotraidet

Lofotraidet

Det første raid av noe omfang i andre verdenskrig var Lofotraidet 4. mars 1941. Det skjer i krigens mørkeste time da Churchill sårt trengte en seier og et lyspunkt.