Kystverkmuseas sommertokt 2023

27 juni 2023

Kystverkmuseas sommertokt 2023 ble gjennomført i juni med museumsskipet MS Gamle Oksøy. Toktet har gått langs nesten hele norskekysten fra Kristiansand til Gamvik, og tilbake til Kristiansand hvor Gamle Oksøy har sin hjemmehavn. 

Frem til 1996 var båten forsyningsskip for Kystverket og fraktet olje og andre nødvendigheter til fyrlyktene langs kysten. I flere havner møtte vi mange interesserte og det er mange som fremdeles husker Kystverkets arbeidshest. Båten gikk ut av tjeneste i 1996 og ble da omgjort til museumsskip og vernet av Riksantikvaren. 

Tema for årets tokt var 200-års jubileet for Fresnels fyrlinser

Den franske ingeniøren Augustin Fresnel oppfant en ny type linse som forsterket lys slik at det fikk atskillig lenger rekkevidde, samtidig som linsa var tynnere og veide mindre. Fresnels linser var derfor godt egnet til bruk i fyrtårn. Den første linsa ble montert i det franske fyret Cordouan i 1823, og allerede ni år senere ble nyvinningen tatt i bruk i Norge. Fresnel-linsene finnes i mange forskjellige former og størrelser, og mange steder er linsene fortsatt i bruk.

Jomfruland fyrlinse. Foto: Kystverkmusea

Langs kysten hadde Kystverkmusea flere arrangementer med film, foredrag og åpen båt for publikummere som ønsket å ta en nærmere titt på det vernede skipet Gamle Oksøy.  

Vil du vite mer om Gamle Oksøy? Les mer om skipet her.

Dokumentasjon av fyrstasjoner

Kystverkmusea hadde dessuten et annet viktig oppdrag i forbindelse med toktet. I samarbeid med Kystverket er sju fyrstasjoner valgt ut for en grundig dokumentasjon. Kystverkmuseas fagråd er fagpersoner og rådgivere i denne jobben. Fyrstasjonene ble avfotografert med 3D skannere, 360 graders kamera, fotogrammetri og i tillegg ble det tatt foto og video med drone. Materialet blir bearbeidet for å skape en mest mulig komplett «digital tvilling» av fyrstasjonene. Modellene skal brukes av Kystverket i deres FDV-arbeid.  

fyrstasjon
Fugløykalven. Foto: Kystverkmusea

De samme modellene skal også bli tilpasset slik at vi i Kystverkmusea kan benytte dem i vår formidling og tilby virtuelle besøk i helt utilgjengelige fyrtårn. På denne måten kan vi tilby spennende fyrvandringer for alle, uansett hvor man befinner seg hen. Kystverkmusea er glade for å bidra til en miljøvennlig forvaltning, en solid kunnskapsinnhenting og en bred formidling som mange kan ha glede av. 

Les mer om Kystverkmusea

Kystverkmusea

Kystverkmusea er etatsmuseet til Kystverket. Museum Nord representerer region Nordland.

Flere nyheter

Arrangement: Utgravnere

Barn som leter etter nedgravde bein på museet

Registreringsøkt hos William

Samlingsgruppa har denne uka tatt turen til Svolvær for ei registreringsøkt hos William på Lofoten Krigsminnemuseum.

Grindveving i Narvik

Onsdag 17. april gikk første kurskveld i grindveving av stabelen på Narvik Museum!