Sommer i Ofoten

05 juli 2023

Sommer i Ofoten

Ferien er godt i gang for mange, og det er mye trafikk på E6 både i nordgående og sørgående retning. Hvis du skal reise på E6 gjennom Ofoten har du mulighet til å besøke flere av våre museer i regionen!

Narvik Museum
Narvik Museum, gul murbygning med røde detaljer, og lokomotivet El.12, grønt elektrisk lok.
Narvik Museum og lokomotivet El.12

Narvik Museum ligger i Narvik, rett ved E6 som går gjennom byen.

Narvik Museum forteller historien om Ofotbanens bygging og drift, jernmalmens lange reise fra Kiruna til Narviks isfrie havn og videre ut i verden, og utviklingen av Narvik by gjennom mer enn 100 år. Vi byr på billedspill, modeller, filmer og «togtur» i en autentisk motorvogn. Museet har også en utstilling om elektrifiseringa av Ofotbanen, i tillegg til skiftende vandre- og kunstutstillinger i løpet av året.

Narvik Museum holder til i NSBs tidligere administrasjonsbygg, en monumental murbygning fra 1902, ved foten av Fagernesfjellet og kort gåavstand fra Narvik torv. Fra museumsparken er det glimrende utsikt over havna og LKABs utskipningsanlegg. Narviks skjulte juvel finner du i Administrasjonsveien 3.

Åpningstider sommersesong 2023:
Hver dag fra kl 10 til 17.

Ballangen museum
Ballangen Museum, stor, flott og gammel brun trebygning med mange vinduer med fine karmer.
Ballangen Museum

Ballangen Museum ligger bare noen få minutter unna E6 i Ballangen. Her kan du lære om den mangfoldige geologi- og gruvehistorien til området, og samfunnet rundt bergverksindustrien.

Livsnerven til samfunnet i Ballangen var lenge gruveindustri, og hovedtemaet på museet er naturlig nok bergverkshistorie. Gjennom ei unik samling av gjenstander får du et innblikk i fordums storhetstid, i tillegg til bondekultur, skole og husholdning. Museet holder til i det gamle administrasjonsbygget til gruveselskapet Bjørkaasen Gruber, et ærverdig bygg fra 1919, og er verdt et besøk bare av den grunn.

Åpningstider sommersesong 2023:
Mandag, onsdag, torsdag og lørdag kl. 10.00–15.00 fra 26. juni til 11. august.

Korsnes Museum
Fine strender hos korsnes museum
Foto: Korsnes Museum

Korsnes Museum ligger i et idyllisk område med hvite strender og frodig landskap ca. 6 km fra fergeleiet på Bognes. Derfor passer det perfekt med en svipptur til Korsnes hvis det er mye venting på fergene.

Anlegget er et gammelt kommunikasjonssenter; her var det handelssted, postkontor, telegraf og dampskipsanløp. Bygningsmiljøet stammer fra 1700–1900-tallet. I den gamle låven blir du kjent med den livsglade og viljesterke fotografen Magdalene Norman fra Korsnes, som returnerte tilbake til barndomshjemmet sitt i voksen alder og jobbet som poståpner og dampskipsekspeditør.

En kort spasertur unna, på nabogården Leiknes, ligger et kjent bergkunstfelt fra eldre steinalder som er 8000–10 000 år gammelt.

Åpningstider sommersesong 2023:

24. juni til 13. august

Lørdager kl. 12-17
Søndager kl. 15–20

Kjøpsvik Museum
Kjøpsvik Museum med sola bak. sola er på tur å gå ned, og det er skydekket. skyene lager streker i sollyset som ser ut til å gå ut fra bygget.
Hellandbygget på Kjøpsvik Museum

Kjøpsvik Museum ligger perfekt til hvis du ønsker å unngå trafikken på E6, og samtidig få med deg Stetinden og den flotte naturen rundt Kjøpsvik, og heller benytte deg av Riksvei 827 og fergesambandet Kjøpsvik-Drag.

Kjøpsvik Museum består av to museumsbygg, Hellandsbygget og den gamle lensmannsgården. Utstillingene er fordelt på begge bygningene og tar for seg gruve- og industrihistorie, grottefunn, fiskerbondekultur og husholdning, krigshistorie og skolevesen. I 1918 etablerte Nordland Portland Cementfabrik (NPC) sin virksomhet i Kjøpsvik, og forandret bygda totalt. Museet har mange gjenstander som knyttes til sementfabrikken, og andre særegenheter, blant annet et nokså intakt 1970-tallskjøkken i lensmannsgården.

Åpningstider sommersesong 2023:

Lørdag kl. 10.00–15.00 fra 1. juli til 12. august.

Velkommen til våre museer i sommer!

Svarthvitt gammelt bilde av en folkevogn og en mann på en gammel ferge på vei inn til Skarberget fergeleie. Fjell i bakgrunnen, sommer
Ferge fra Bognes til Skarberget, 1948. Foto: Trygve Romsloe

Flere nyheter

Gaia Arctic Summit 2024

Når den internasjonale klimakonferansen Gaia Arctic Summit går av stabelen i Vesterålen i juni er det med særdeles topptunge talere på scenen. Både norske og internasjonale eksperter vil bidra med kunnskap innen ulike felt – knyttet opp mot mulighetsrommet som oppstår rundt bærekraftsutfordringer og sirkulærøkonomi.

Gaiasamling og demonstrasjon av Vesterålsmodellen

Gaia Vesterålen-teamet har denne uka jobbet sammen på Sortland med ferdigstilling av ny prototype av Vesterålsmodellen.

Kunstworkshop i Narvik

Narvik Museum fikk besøk av en skoleklasse som var med på kunstworkshop med naturmaterialer, med kvensk kunstner Åsne Kummeneje Mellem.