100-årsjubileum for elektrifiseringa av Ofotbanen

10 juli 2023

100-årsjubileum for elektrifiseringa av Ofotbanen

Mandag 10. juli er det hele 100 år siden Ofotbanen ble åpnet for elektrisk drift!

I 1923 ble strekningen fra Narvik til Riksgränsen elektrifisert, og man kunne endelig kjøre hele strekningen fra Narvik til Luleå med elektrisk drevne tog.

historisk svarthvitt fotografi av elektrisk lokomotiv av typen El.3
Elektrisk lokomotiv av typen El. 3

Høytidelig åpning for elektrisk drift

Det ble holdt store festligheter da Ofotbanen ble åpnet for elektrisk drift for hundre år siden, 10. juli 1923. Innbydelser ble sendt ut til blant annet statsråd Wefring, Generaldirektør for Norges statsbaner, jernbanedirektørene Hoff og Auberg, samt fylkesmann og biskop. Også den svenske statsministeren, generaldirektør for Sveriges Järnvägar og direktørene fra LKAB var inviterte.

Svarthvitt historisk foto: Et flaggpyntet SJ elektrisk.lokomotiv, litra O, foran et NSB-damplok på Narvik stasjon, Ofotbanen.
Et flaggpyntet SJ elektrisk.lokomotiv, litra O, foran et NSB-damplok på Narvik stasjon, Ofotbanen. Bildet er trolig tatt ved den høytidelige åpningen for elektrisk drift 10. juli 1923.

Et eget tog ble satt opp for å frakte folk til Narvik Stasjon. Der holdt statsråd Wefring tale om ombyggingen og erklærte banen åpnet for elektrisk drift. Deretter fikk gjestene lunsj i hagen utenfor NSBs administrasjonsbygning. Senere på dagen ble gjestene fraktet til Kiruna, hvor LKAB hadde middag, mens det samme kveld ble arrangert fest for jernbanepersonalet i Narvik.

Svarthvitt historisk foto: Narvik stasjon ofotbanen pyntet persontog, trolig tatt ved den høytidelige åpningen for elektrisk drift 10. juli 1923
Pyntet persontog, trolig tatt ved den høytidelige åpningen for elektrisk drift 10. juli 1923.

I anledning 100-årsjubileet har Narvik Museum laget en splitter ny utstilling om nettopp elektrifiseringa av Ofotbanen! Utstillingen ble åpnet 22. juni med snorklipping, musikk og kake.

100-årsjubileet skal også markeres stort den 8. september på Katterat Stasjon med både skolearrangement på dagtid og familiearrangement på ettermiddagen, og utstilling i transformatorstasjonen på Katterat!

Sommerstemning mens et persontog passerer øverst i Norddalen i 1999. To personer og en hund sitter på en knaus i forgrunnen
Elektrisk drevet persontog passerer øverst i Norddalen i 1999. Foto: Lars Slettjord

Les mer om elektrifiseringa av Ofotbanen her:

Elektrifiseringa av Ofotbanen

Elektrifiseringa av Ofotbanen – I 1923 gikk man over fra damplokomotiv til elektrisk drevne lokomotiver på Ofotbanen.

Les mer om Narvik Museum her:

Narvik Museum

Den spektakulære Ofotbanen og malmtog, Narviks utvikling og industri, i tillegg til vandre- og kunstutstillinger.

Flere nyheter

Skjøtsel på Rallarveien

Skjøtsel på Rallarveien: driftsansvarlig Håvard og avdelingsdirektør Jon opp til Rallarveien for å gjennomføre skjøtsel og vedlikehold.

Sortland Entreprenør skal bygge SKREI

Sortland Entreprenør har sikret seg hovedentreprisen for bygget. Dette er den første og desidert største av 4 byggentrepriser for SKREI. Omfanget på kontrakten er 180 millioner kroner.

Nytt Togtak på Katterat

Nytt togtak på Katterat stasjon: Driftsansvarlig i Ofoten har skiftet ut taket på en togvogn på Katterat Stasjon