Ny utstilling om verdens største kaldtvannskorallrev

19 juli 2023

For mange gir koraller assosiasjoner til sydhavsøyer og palmesus. Men det finnes også korallrev langs kysten av Norge. Det lærer publikum i Lofotakvariets nye utstilling.

Lofotakvariet åpnet i juni en helt ny utstilling om kaldtvannskoraller. Mange av de besøkende blir overrasket. Finnes det korallrev i Norskehavet? Det gjør faktisk det, og nettopp det å la flere bli kjent med en fantastisk og fargerik verden dypt nede i havet var utgangspunktet for utstillingen.

Korallutstillingen

Korallutstillingen er utviklet av forsknings- og formidlingsbedriften SALT i Svolvær, i samarbeid med Lofotakvariet/Museum Nord og Havforskningsinstituttet. I utstillingen lærer publikum blant annet at verdens største kjente kaldtvannskorallrev, Røstrevet, ligger rett utenfor Lofoten. Røstrevet er hele 35 kilometer langt og 2,8 kilometer bredt og dekker et areal på over 100 kvadratkilometer. Revet ligger på 3–400 meters dybde.

Utstillingen bygger på kunnskapen til forskere med unik kunnskap om kaldtvannskoraller og retter seg samtidig mot et bredt publikum. Den appellerer til mange sanser og trekker besøkeren med seg ned i dypet og inn i de unike og sårbare økosystemene på korallrevene gjennom lyd, bilder, animasjoner og lek.

Lofotakvariet viser og formidler fra før kunnskap om fisk og sjødyr i havområdene rundt Lofoten. Med den nye utstillingen får besøkende enda større kunnskap om hva som befinner seg under havoverflaten rundt øygruppa.

Utstillingen har mottatt finansiering fra Norges forskningsråd, Sparebankstiftelsen DNB og Nordland fylkeskommune.

Utstillingen er laget med bistand fra Lofotakvariets ansatte og Museum Nords driftsleder og snekker i Vågan. En rekke lokale firmaer har bidratt til utstillingen: Sisu Design, Signal, Back, Lucjan Golas, Mads Sæther Juul, Malerservice Nilsen, Lofoten Elektro, Lofoten Woodworks, Lei en biolog og mange flere. 

Flere nyheter

Skjøtsel på Rallarveien

Skjøtsel på Rallarveien: driftsansvarlig Håvard og avdelingsdirektør Jon opp til Rallarveien for å gjennomføre skjøtsel og vedlikehold.

Sortland Entreprenør skal bygge SKREI

Sortland Entreprenør har sikret seg hovedentreprisen for bygget. Dette er den første og desidert største av 4 byggentrepriser for SKREI. Omfanget på kontrakten er 180 millioner kroner.

Nytt Togtak på Katterat

Nytt togtak på Katterat stasjon: Driftsansvarlig i Ofoten har skiftet ut taket på en togvogn på Katterat Stasjon