Såpekoking på Å

20 juli 2023

Ved Norsk Fiskeværsmuseum, ytterst i Vest-Lofoten, forteller vi om livet i fiskeværet. Vi har også startet en tradisjon med såpekoking på Å.

Hverdagene i fiskeværene har tradisjonelt sett handlet om bærekraft og gjenbruk.

Familiene i Lofoten var fiskerbønder. De hadde sauer og kyr, noen drev jordbruk.

Når dyrene ble slaktet på høsten, ble talgen fra magen brukt til å koke såpe. Såpen ble brukt til renhold, f.eks. som skuresåpe og til klesvask.

Talg med kniv på trebord.
Rå talg fra magen av sau.

Det finnes flere forskjellige oppskrifter til såpekoking.

Du trenger fett og lutvann-blanding til å lage såpe. Fett kan du få fra dyr (talg), eller du kan bruke vegetabilsk olje.

Talgen må kokes for å trekke ut det rene fettet.

Du kan lage lut av aske fra tre, eller kjøpe kaustisk soda fra butikken.

Vi har begynt med en tradisjon med såpekoking på Norsk Fiskeværsmuseum. Vi har lyst til å vise frem metoden, og dele kunnskapen vi har fått gjennom prosessen.

Den første eksperimentelle såpekokingen hadde vi 27. juni. Vi brukte fåretalg og kaustisk soda/vann-blanding til såpekoking.

Først kokte vi talgen og fikk ut ren talg/fett. Vi målte opp vann og soda til å passe til mengden av talg.

Ren talg

Vannet må være kaldt. Det er viktig å tilsette kaustisk soda til vannet, og aldri vann til soda. Det kan eksplodere i ansiktet ditt!

Lut og fett

Vi tilsatte miksen til talgen og begynte å koke opp.

Første gang brukte vi en mikser til å mikse sammen talgen og luten, det ble glatt og tykk.

Vi kokte så såpen til den hadde en konsistens som pudding, senere som potetmos.

Såpen blir tykkere ved koking.

Vi la den i en form og lot den hvile over natta.

Neste dag delte vi den opp, og nå kan vi bruke såpen til klesvask.

Såpen er klar til bruk!