Vikingfestival 2023: endelig tilbake på samme nivå som i 2019

11 august 2023

En festival som samlet alle

Årets Vikingfestival hadde mat og drikke som tema, og på programmet var hovedattraksjonen matdemonstrasjoner i regi av Diana Rodriguez Keller, som har jobbet ved Lofotr Vikingmuseum i mange år. Diana demonstrerte noe nytt hver dag: lammelår stekt i kokegrop (onsdag), ølbrygging (torsdag), helstekt svin (fredag), vikingenes kokekonkurranse (lørdag). På søndag fikk gjestene mulighet til å smake på en varm drikke krydret med honning, kanel, mynte og ingefær i regi av Kim Holte (en av årets festivalkoordinatorer).

Edita Nurmi skulle også delta på festivalen og gi matdemonstrasjoner om kurisk mattradisjoner, men på grunn av en ulykke kunne hun ikke reise til Lofoten. Til tross for det, var programmet fullt av aktiviteter og attraksjoner for både unge og voksne. Det var kampshow, konsert, Viking Boot Camp for barn, foredrag (Lofotens Ville Kjøkken og prof. Alf Ragnar Nielssen), teater forestilling, marked, Viking moteshow, og vikingleker i festivalområdet, og workshop i høvdinghuset.

den mest besøkte festivalen siden starten

Tallene taler for seg selv. Med 7674 gjester (ifølge statistikk) er årets Vikingfestival den mest besøkte noensinne. Den andre mest besøkte festivalen var i 2016 med 7487 besøkere. Sommersesong 2023 var allerede veldig positivt med besøkstallene, og derfor var forventningene for årets Vikingfestival stor, siden målene for årets festival var å nå samme resultatet som i 2019, før koronapandemien rammet reiselivssektoren. Deltakelse og entusiasme oppfattet fra besøkende, vikingdeltakere og frivillige viser at festivalen ble en stor suksess.

God atmosfære og stemning

I festivaldagene var stemningen i vikingleiren positiv, og det gunstige været hjalp absolutt. Spesielt siden det var solrikt, fine og varme dager på onsdag 2. og søndag 6. august. Men suksessen til festivalen skyldes hovedsakelig deltakerne som gav mer enn 100% av energien sin: Teater Basun, Olaf Skjegglaus, Kjell Braaten, Víkverir, deltakere på markedet, Egge og Lofoten Vikinglag, og ikke minst alle ansatte og de frivillige. De er en viktig del av festivalen og vi ønsker å takke for årets deltakelse og vi gleder oss allerede til neste år!

Foto: linn Olsen