Sjøfartsnettverkets samling på Stokmarknes

08 september 2023

møterom, møte, samling, hotell

Fra 23. til 24. august hadde Det nasjonale museumsnettverket for sjøfart samling på Stokmarknes.

Sjøfartsnettverket er en plattform for samarbeid mellom norske sjøfartsmuseer. Samlingene til nettverket er derfor viktige møtepunkter for medlemsmuseene, hvor idéer og informasjon kan utveksles.

På denne samlingen var deltakerne mange og varierte. Blant de museene og organisasjonene som var representerte var Aust-Agder museum og arkiv, DuVerden sjøfartsmuseum og vitensenter, Hardanger og Voss museum, Marinemuseet, Museum Nord, Museum Vest, Norsk Maritimt Museum, Sør-Troms Museum, Vest-Agder-museet, Østfoldmuseene, Stiftelsen Bratteklev Skipsverft, Stiftelsen Arkivet, Stiftelsen KNM Narvik, Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum og Kystverkmusea, Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum, og Kulturdirektoratet.

Hvert museum fikk anledning til å presentere sine prosjekter og aktiviteter, og det ble holdt sesjoner med forelesning om relevante temaer. Blant temaene var krigsseilerne under andre verdenskrig, og drift av flytende museumsskip.

Siden samlingsstedet tross alt var Stokmarknes, fikk deltakerne også en omvisning på Hurtigrutemuseet, samt en gjennomgang av alt arbeidet som ble lagt ned for å realisere museet – både i DS Finmarken av 1912s salonger, og i nyere MS Finnmarken av 1956.

hurtigrutemuseet, sjøfartsnettverkets samling på Stokmarknes

Etterpå fikk deltakerne en tur med jekta Brødrene til Melbu for å være med på en konsert i Neptun Sildoljefabrikk.

Jekta Brødrene seilingstur til Melbu
Jekta Brødrene flåte, Hurtigrutemuseet, Stokmarknes