Matkultur og tradisjoner på Lofotmuseet

11 september 2023

I anledning Kulturminnedagene har Lofotmuseet samarbeidet med vår kjente og kjære «Bakstekjærring», Anne Røde, og invitert elever fra VIO i Svolvær til en dag med takkebakst.

Korn

I likhet med alle andre land er korn en veldig viktig del av næringskilden vår. Og korn og fullkornsprodukter har vært en del av kosten vår i tusener av år.

– De inneholder fiber, vitamin B, magnesium, jern, fosfor, selen og mangan, og er en viktig kilde til aminosyrer som man ellers ikke får fra kjøttprodukter.

Anne er en stor entusiast for matkultur og tradisjoner, og hadde først en liten introduksjon om de vanligste kornsortene i Norge. Vi har rug, hvete, havre og bygg. Men de vi har brukt mest historisk sett er havre og bygg, på grunn av det norske klimaet.

Anne tok elevene igjennom en tidsreise med bilder om hvordan mel har blitt malt fra korn til mel, og hvordan ildsteder/stekeovner er blitt utviklet fram til i dag.

museumsgjenstander

Etterpå fikk de prøve seg på å bake med hender og med kjevle. De fikk hver sine emner som skulle veies nøye opp, og veiledning om hvordan kjevlene skulle brukes med omhu på emnet. Når deigen var blitt stor, rund og løvtynn kunne den rulles på pinne og legges på takken for steking.

Det ble mange flotte flatbrød!

Gahkko – samisk brødtype

De fikk også lage «Gahkko», som er en samisk brødtype. I motsetning til flatbrød er dette en gjærdeig (tidligere surdeig). Disse skulle man ikke kjevle, men klappe utover til runde flate brød (derav det norske navnet: Klappakake, på lignende brød). De skulle ligge og hvile 5–10 minutter før man så kjørte over dem med en baketrinse med pigger, etterpå skulle også de på takka for steking.

Disse brødene og flatbrødene tok de så med seg inn på spiserommet når de var ferdige, og hadde et tradisjonsrikt måltid sammen, med norske påleggssorter på bordet, som brunost, geitost, gomme, prim, kaviar, syltetøy og rømme.

Det var en innholds- og lærerik dag for alle sammen!

Tusen takk til Anne Røde og alle elevene og lærere fra VIO i Svolvær som deltok.

Besøk Lofotmuseet

Lofotmuseet

Væreiergården fra 1815 ligger på et av de best bevarte historiske stedene i Lofoten. Lær om lofotfiskets historie og se rorbuer og naust med tradisjonelle trebåter. Historisk hage og naturskjønne omgivelser.

Flere nyheter

Gaia Arctic Summit 2024

Når den internasjonale klimakonferansen Gaia Arctic Summit går av stabelen i Vesterålen i juni er det med særdeles topptunge talere på scenen. Både norske og internasjonale eksperter vil bidra med kunnskap innen ulike felt – knyttet opp mot mulighetsrommet som oppstår rundt bærekraftsutfordringer og sirkulærøkonomi.

Gaiasamling og demonstrasjon av Vesterålsmodellen

Gaia Vesterålen-teamet har denne uka jobbet sammen på Sortland med ferdigstilling av ny prototype av Vesterålsmodellen.

Kunstworkshop i Narvik

Narvik Museum fikk besøk av en skoleklasse som var med på kunstworkshop med naturmaterialer, med kvensk kunstner Åsne Kummeneje Mellem.