Kurs i gjenstandsfotografering for Samlingsnettverket i Nordland

15 september 2023

Museum Nord har denne uken arrangert kurs i objektfotografering for samlingsnettverket i Nordland.

Syv menn og kvinner poserer på gruppebilde utenfor en bygning

Sentralt i et museum er samlingen, og i dagens digitale verden skal den digitaliseres og legges ut på nett. Gjenstandene er tilgjengelig hele døgnet på digitaltmuseum.no, dette er viktig både for forskere og for publikum.

Mann fotograferer en grindvev

Forskere som ønsker å se en type gjenstand, kan i dag søke på nett blant nesten alle norske museer, og se gjenstandene på nett. De slipper da å bruke mye tid på å reise rundt for å lete etter gjenstander, men kan heller bruke tiden på å studere relevante gjenstander, og på å gjøre forskningsarbeid.

mørkt bilde fra fotostudio, to personer fotograferer opplyst gjenstand, muligens trebutt

Mange museer har også laget egne digitale utstillinger, og publikum kan se disse når det passer dem, helt gratis. For at dette skal fungere må museene holde sine digitale protokoller ved like, og de må ha gode bilder av gjenstandene, både gamle og nye.

Kvinne holder lokket åpent på en trebutt i mørklagt fotostudio med opplyst fotovegg

Museum Nord deltar i nettverket Samlingsforvaltning i Nordland, og har denne uken arrangert fotokurs for nettverket. Kurset ble holdt på Melbu, av Jaroslav Bogomolov (fagansvarlig forvaltning) og Erlend Sandvoll (fotograf og museumskonsulent).

Mann peker på powerpointpresentasjon med teksten "hvorfor er det viktig å fotografere objekter? Identifisering"
Jaroslav Bogomolov (fagansvarlig forvaltning)
En gruppe personer ser på mann holde powerpointpresentasjon om dybdeskarphet i fotografier
Erlend Sandvoll (fotograf og museumskonsulent)

Kurset var et grunnkurs i fotografi, med spissing mot dokumentasjonsfoto av gjenstander og kunst. Kursdeltagerne fra Helgeland Museum, Nordlandsmuseet, Narviksenteret og Museum Nord lærte grunnleggende kamerateori, fototeknikk og lys og fargelære.

Deltakerne brukte mesteparten av tiden på praktiske øvelser innen gjenstandsfotografering med studio-blitz. Deltakerne er etter endt kurs bedre rustet til å møte de kravene som settes for dagens dokumentasjon av samlinger, både med tanke på kvalitet og effektivitet.

Syv menn og kvinner poserer for gruppebilde ved propellen på hurtigruteskipet på Hurtigrutemuseet