Giellavahkku – Giellavahkko – Samisk språkuke

25 oktober 2023

Giellavahkku – Giellavahkko – Samisk språkuke

Denne uken, fra 23. – 29. oktober, arrangeres den årlige Giellavahkku (nordsamisk) / Giellavahkko (Lulesamisk) / Samisk Språkuke. Språkuka blir arrangert årlig, og er et initiativ fra Sámediggi/ Sámedigge / Sametinget på norsk side av Sápmi for å løfte frem og styrke de samiske språkene og den samiske kulturen i samfunnet.

Plakat om samisk språkuke med geometriske grafiske elementer med gradient fra guloransj til lilla, med "samisk språkuke" skrevet på de forskjellige samiske språkene, samt svensk, finsk og norsk.

Museum Nords museer ligger i to forskjellige samiske språkområder. De fleste ligger innenfor det nordsamiske språkområdet, men både Kjøpsvik Museum, Korsnes Museum og Ballangen Museum ligger i skillet eller innenfor det lulesamiske språkområdet.

Plakat med ung mann, samt liste over nordsamiske ord og uttrykk med oversettelse på norsk
Plakat med ung mann, samt liste over lulesamiske ord og uttrykk med oversettelse på norsk

Samarbeid med Várdobáiki sámi guovddaš /Várdobáiki samisk senter

I vår startet museene i Museum Nord avdeling Ofoten opp et samarbeid med Várdobáiki sámi guovddaš /Várdobáiki samisk senter på Evenskjer i Tjeldsund kommune. Samarbeidet går ut på å sammen lage podkastepisoder til avdeling Ofotens museumspodkast Ekspedert.

Museumspodkasten Ekspedert tar for seg historie og kultur i Ofoten, og formidler muntlig om både historiske hendelser og personer, og noe samtidsinnhold, og med samarbeidet med Várdobáiki blir også den samiske historien og kulturen i området formidlet.

Tre kvinner og en mann foran dekorert vegg, smilende mot kamera
Samarbeidspartnere for episoden Durtnos Sámigiella – Markasamisk dialekt, fra Várdobáiki sámi guovddaš /Várdobáiki samisk senter

Durtnos sámigiella – Markasamisk dialekt

Denne uken publiserte Ekspedert en ny podkastepisode i samarbeid med Várdobáiki sámi guovddaš /Várdobáiki samisk senter om Durtnos sámigiella – markasamisk dialekt i Ofoten-regionen.

Lytt til episoden her:

Podkastsamarbeid med Várdobáiki

Avdeling Ofoten/Narvik Museum har startet et samarbeid med Várdobáiki på Evenskjer, hvor de skal være med å lage episoder til vår podkastserie «Ekspedert».

Ekspedert

I podkasten Ekspedert blir du kjent med lokalhistorien til Narvik-regionen fortalt av engasjerte intervjuobjekter og programledere.

Flere nyheter

Grindveving i Narvik

Onsdag 17. april gikk første kurskveld i grindveving av stabelen på Narvik Museum!

En ny Europafjær i hatten for Museum Nords forskningsrepertoar

Prosjektet «Culturality» adresserer kulturarv i rurale og perifere områder for å fremme kreativ turisme og bærekraft.

Reiselivets viktigste møteplass

Årets NTW (Norwegian Travel Workshop) ble avholdt i Trondheim 8-11. April hvor Trondheim fikk viste alt de har å by på. Sammen med ca. resten av reiselivet i Norge fikk vi vist frem hva Norge har å by på.