«Fyrtårnet» av Tine Surel Lange, kommer til andenes fyr i februar 2024

26 oktober 2023

Bilde og original tekst: Bodil Maroni Jensen

Slik beskriver Tine det hun gjør: «Det e et arbeidslegat knytta til det som æ kalle lydkoreografi, kor bilde, visuelt materiale, bevægelse blir tolka lydlig av utøvera ut fra parametre satt av mæ som komponist. Men æ skjønne jo hvis det e noen som kanskje ikke kalle det æ gjør som komposisjon. Men det e ikke så viktig før mæ det med sjangera. På en eller anna måte trur æ at det bæste ordet før mæ e storyteller. Det begynne æ å lande mer og mer på. Æ fortelle historia.»

Verket vil være «sterkt preget av min kunstneriske fortolkning av hva fyrtårnet ser og hører, som igjen vil bli sterkt preget av at jeg har mine røtter i Vesterålen», skriver Tine Surel Lange i prosjektbeskrivelsen for lydinstallasjonen «Fyrtårnet», en bestilling fra Andøy kommune til Nordlyst-festivalen i februar 2024.

Hun er født i Bø i Vesterålen i 1989. Etter seks år flyttet familien til Danmark, der hun vokste opp i renessansebyen Haderslev, som hun sier. Her fikk hun interesse for tidligmusikk og begynte å spille viola da gamba. Etter studenteksamen begynte hun på Musikkonservatoriet i København, «som den yngste noensinne på gambestudiet». Hun sluttet etter to år fordi hun kjente at hun bare ble «stressa over at det aldri blir godt nok».

Hun begynte på Sonic College i Danmark, en skole rettet mot det kommersielle markedet, hvor hun lærte mye om teknisk behandling av lyd. Det var et tøft miljø, mannsdominert og usundt, forteller hun. Likevel var det her hun fikk høre at «når man e så kunstnerisk som du e, så e det mulig å bli komponist, å bli kunstner».

Hun søkte på Norges musikkhøgskole, der hun kom inn midtveis i bachelorstudiet i komposisjon og fulgte opp med en master i utøvende musikkteknologi samme sted. Siden 2017 har hun arbeidet fulltid som komponist, lydkunstner og etter hvert også billedkunstner, med base i Leknes i Lofoten, der hun har atelier i Kunstkvarteret.

Du kan lese mer om Trine og planene for kunstverket som kommer i fyret her: https://www.musikkjournalistikk.no/et-lyttende-fyr-en-samtale-med-multimediekunstner-tine-surel-lange/

Flere nyheter

Arrangement: Utgravnere

Barn som leter etter nedgravde bein på museet

Registreringsøkt hos William

Samlingsgruppa har denne uka tatt turen til Svolvær for ei registreringsøkt hos William på Lofoten Krigsminnemuseum.

Grindveving i Narvik

Onsdag 17. april gikk første kurskveld i grindveving av stabelen på Narvik Museum!