WILLIAM BLE TILDELT UTMERKELSE

26 oktober 2023

Lofoten Krigsminnemuseum hadde den 25.oktober besøk av Krigsveteraner fra Lofoten. Avdelingsleder ved museet, William Hakvaag ble tildelt en utmerkelse for sitt mangeårige arbeid og gode samarbeid med krigsveteraner.

Møtet var planlagt mellom Rolf Johnsen og avdelingsleder ved museet. Slike møter krever litt ekstra oppmerksomhet og vi liker å gjøre litt ekstra for besøket som også besto av to kvinnelige offiserer fra Forsvaret som var kommet i denne anledning.

Foredrag om Oberst birger eriksen

Først ble det holdt et foredrag av William Hakvaag om oberst Birger Eriksen som var sjef for festningen Oscarsborg 9. april 1940. Eriksen var fra Moskenes i Lofoten og det var han som gav ordre om å bringe skarpe granater opp til kanonene på Oscarsborg. Dette ender som vi vet med at Blücher ble senket. Dette førte igjen at okkupasjonen av Oslo ble mange timer forsinket. Dermed greide kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen å unnslippe med et tog som ble satt opp i all hast. Også Marta og barna greide å flykte til Sverige. Til og med gullet fra Norges Bank ble kjørt ut av Oslo. Det skal ha vært 27 lastebiler som raste ut av Oslo, hver med 3 tonn gull på lasteplanet…  Alt dette kunne skje pga. oberst Eriksens handlekraft.

William Hakvaag mottar utmerkelse for sitt mangeårige arbeid. Foto Finn Danielsen
Sjeldne gjenstander i utstillingen

museet stiller det ut historie om oberst Eriksen. Museet har faktisk også flagget fra Blücher som tyskerne klarte å berge… Sjeldne historiske ting.

Etter en videre befaring i museet holdt Hilde Kristine Nøkleby et foredrag om dagens krigsveteraner, deres rettigheter og muligheter i dagens samfunn.

William ble tildelt utmerkelse

Etter dette ble William Hakvaag tildelt en utmerkelse for sitt mangeårige arbeide med og ivareta historie fra 2. verdenskrig og sitt samarbeide med krigsveteraner fra både 1940 og senere. Møtet ble avsluttet med at samtlige veteraner og forsvarets to kvinnelige representanter fikk overlevert et krus som minne fra besøket og museet.  Et hyggelig besøk for alle parter.

Vi gratulerer William med utmerkelsen!