Grenseløst samarbeid

20 november 2023

Gjestene ser ikke grensene. Særlig gjelder dette internasjonale gjester. Mange av gjestene ved våre museer i Lofoten, Vesterålen og Ofoten har reist langt for å oppleve natur og kultur. Det er ikke viktig for dem om de besøker Vågan eller Andøy kommune, Nordland, Troms eller Finnmark Fylkeskommune, Kiruna i Sverige, Levi i Finland eller Narvik i Norge – det viktige er hva de finner av opplevelser innenfor det området eller langs den reiseruta de har valgt.

Målet med prosjektet Arctic Europe Tourism Cluster (AETC) er å fornye arktisk turisme til en mer robust og regenerativ turisme. Prosjektet ønsker å møte fremtidige forventninger til fordel for reiselivsnæringen, lokale samfunn og besøkende i det arktiske Europa.

Nettopp dette er det Arctic Europe Tourism Cluster handler om: Grenseløst samarbeid for å utvikle nordområdene i Norge, Sverige og Finland til å bli bærekraftige, innholdsrike regioner gjester vil besøke for å få oppleve natur og kultur. Reiselivsnæringen skal bidra til og dra fordel av bærekraftige regioner.

For å lykkes må vi skape nye produkter, binde sammen og videreutvikle eksisterende produkter, utvikle nye reiseruter ved å både se på infrastruktur men også opplevelsesmulighetene i rutene.

All utvikling må skje med utgangspunkt i hva vi har å bygge på som er unikt, hva som er eller kan bli interessant for gjestene og hva som gir mulighet til å utvikle et bærekraftig reiseliv. Prosjektet skal også videreutvikle salgskanalene, for eksempel å gjøre turoperatører enda bedre kjent med de mulighetene og konkrete produktene som ligger i vårt område.

BIlde som viser foredragsholder.
Anna Pollock, grunnlegger av Consious travel, holdt et tankevekkende og inspirerende innlegg. Foto: Museum Nord.
Mer enn 100 deltakere fra 3 land

Rundt 100 deltakere var samlet på prosjektets kick-off 14. – 16. november 2023 for å bli kjent med hverandre og drive nettverksarbeid, og sammen lete etter muligheter for å utvikle et enda mer bærekraftig reiseliv. AECT er et tre-årig prosjekt.

Museum Nord er en av de deltakende bedriftene. Også vi ønsker å også å utvikle nye reiseruter for å øke antallet gjester til våre museer og for å bidra til økt innsats for å fremme kultur og museumsopplevelser som viktige elementer i en reiseopplevelse. Museum Nord er en medspiller på reiselivsarenaer som utvikler våre regioner.

På programmet stod blant annet foredrag med Anna Pollock (grunnlegger av Conscious Travel) om regenerativ turisme, foredrag med Lennart Pittja fra Sapmi Nature om hvordan urbefolkningens kunnskaper kan bidra til å utvikle turisme, foredrag med direktør Trond Øverås, Nordnorsk Reiseliv om fremtidsrettede, innovative modeller for å forstå morgendagens gjester samt analyse at dagens situasjon knyttet til turisme i området.

Bilde av snødekte trær
Programmet inkluderte besøk på ishotellet i Jukkasjärvi. Hotellet er bygget av is fra Torneelven. I tillegg til et hotellbygg med rom, bar og utstillinger har hotellet også såkalt «varme rom». Ishotellet ligger i vakre omgivelser. Foto: Museum Nord.
ta vare på verdiene

Foredragene belyste blant annet betydningen av å både ta vare på kultur og dagliglivets levesett for vår egen del men også om hvordan dette kan være verdifullt for å utvikle gode opplevelser og skape verdier for næringsliv. Turisme, dersom den er respektfullt og godt utøvet, kan være et viktig verktøy for å fremme bolyst og næringsutvikling, uten å være en trussel for kultur og natur.

Kiruna – en by i forandring

Vi fikk også delta på guidet tur i Kiruna og høre den spektakulære historien om hvordan og hvorfor byen blir flyttet. Utrolig spennende! Byen har blitt og blir flyttet på grunnet enorme verdier i mineraler i bakken. Gruvedriften er hovedsakelig ledet av det internasjonale gruve- og mineralselskapet LKAB. Det er utvinning av jernmalm og kobber som er viktigst pr i dag. Vi fikk høre at den vakre kirken skal flyttes i 2025. Kirken ble for øvrig i 2001 av Sveriges innbyggere utpekt som Sveriges vakreste bygning. Byens nye sentrum framstår som åpent, tilgjengelig og lyst.

BIldet viser to fornøyde nettverksdeltakere
Byvandring med guide stod på programmet. Været viste seg fra sin beste side, med minusgrader, nysnø og klarvær. Foto: Museum Nord

Kort om Kiruna:

(kilde: kiruna.se)

Bilde av isskulptur
Programmet inkluderte besøk på ishotellet i Jukkasjärvi. Hotellet er bygget av is fra Torneelven. I tillegg til et hotellbygg med rom, bar og utstillinger har hotellet også såkalt «varme rom». Ishotellet ligger i vakre omgivelser. Foto: Museum Nord.
Arctic europe tourism cluster

Arctic Europe Tourism Cluster (AECT) er et Interreg Aurora prosjekt. Prosjektperiode: 2023 – 2026. Totalt budsjett: 4,1 mill Euro. Prosjektpartnere: Northern Norway Tourism Board, Finnish Lapland Tourism Board og Swedish Lapland Tourism Board. Prosjektet er en del av samarbeidet i Visit Arctic Europe. Grenseløst samarbeid er stikkord for deltakerne i prosjektet.

Bilde av mennesker på tur.
Byvandring i Kiruna. Deltakerne fikk høre om byens flytting. Været viste seg fra en fantastisk side. Foto: Museum Nord

Flere nyheter

Julemarked på Narvik Museum

Lørdag 2. Desember var det julemarked på Narvik Museum, med hele 19 salgsutstillere med stort utvalg salgsvarer og god julestemning!

Stort oppmøte og begeistring

Hva er egentlig SKREI? Det åpne informasjonsmøtet som ble holdt i slutten av november ga tilhørerne mange svar.

Koselig juleverksted i Narvik

Onsdag 29. November var det koselig juleverksted på Narvik Museum. Både familier og besteforeldre med barnebarn møtte opp, og lagde fin julepynt.