Besøk et fyr digitalt

27 november 2023

Har du noen gang lurt på hvordan fyrene våre ser ut på innsiden? Nå har Kystverkmusea, sammen med Kystverket, laget digitaliserte versjoner av et knippe fyr, slik at alle har muligheten til å ta en nærmere titt og oppleve dem fra innsiden.

Fyrene våre er kjente og kjære landemerker som mange har et forhold til, både på grunn av den viktige funksjonen de har som sjømerker, men også fordi en del av dem er flotte bygg som kalles «kystens katedraler». Mange av fyrene ligger langt til havs og de færreste av oss har fått oppleve hvordan de ser ut på nært hold.

På nettsiden https://fyr.kystverket.no/no/  er det mulig for alle å få en digital opplevelse av hvordan det er å gå rundt i noen av fyrene, når og hvor du vil. Bli med på fyrbesøk!

Skal bli flere

Gjennom 2023 har Kystverkmusea vært på flere oppdrag for å dokumentere fyrene. Foreløpig er det lagt ut digitale vandringer i 12 fyr, men flere skal komme, sier Kristine Moltu i Kystverkmusea i Museum Nord.

Kystverket har 116 fyrstasjoner, så det er nok å velge mellom. Det er nok ikke realistisk å forvente at samtlige blir digitalisert. I første omgang prøver vi å ta fyr som vi vet er attraktive eller vanskelig tilgjengelige for folk flest. Så ser vi etter hvert hvor mange vi får digitalisert. Vi ønsker også å dekke mest mulig av landet, men dette er et arbeid som tar tid. Vær-, vind- og lysforhold må stemme, både for å kunne komme seg ut til noen av fyrene, men også for at bildematerialet skal bli så bra som mulig. Vi må også ta hensyn til andre faktorer, som fuglefredninger og hekkesesong.

Blant fyrene som presenteres digitalt er Hekkingen utenfor Tromsø. Vi var heldige med været i sommer, så det ble mulig å besøke Hekkingen, som er regnet som et de vanskeligst tilgjengelige fyrene i landet. Det er faktisk ikke hvert år at Kystverket engang kan gå i land der, forteller Moltu.

Flere nytteeffekter

Den digitaliserte dokumentasjonen av fyrstasjonene er et samarbeidsprosjekt mellom Kystverket og etatsmuseet Kystverkmusea, og har flere nytteeffekter. Dokumentasjonen er så presis at dersom Kystverket skal gjøre vedlikehold, kan de bruke de digitale modellene. Hvis de for eksempel skal skifte et vindu, er det mulig å ta nøyaktige mål i den digitale løsningen. For Kystverkmusea gir de digitale modellene verdifull dokumentasjon av nå-situasjonen på fyrstasjonene. Og i tillegg kan altså alle som ønsker det få en unik opplevelse og omvisning i et utilgjengelig fyr.