Jul i gamle dager på Bø Museum

11 desember 2023

Jul i gamle dager på Bø Museum dager er et undervisningsopplegg for 1. og 2. klassinger som gjennomføres hvert år på denne tiden. Først snakker vi om hvordan jula var før, med forberedelser og åsgårdsrei som lurte i mørket.

Tradisjonen med juletre i stua er ikke så gammel, bare litt over hundre år. Og så dårlig stelt med gran var vi her nord, at vi rett og slett måtte bygge våre egne juletre. Så museet sitt juletre er et slikt einejuletre. Det består av en stokk med hull hvor det er stukket inn einer.

At man i tillegg hadde stearinlys på juletrærne og ikke lyslenker er jo nesten umulig å forestille seg for oss som ikke har opplevd strømløshet. Børtre til å bære vann med og vaskebrett er også fremmedartet for mange.

Dette er litt av det vi snakker om, og ser på, før vi går rundt juletreet og synger julesanger. Juletrefest var noe av det mest spennende man kunne gjøre i jula og da var gang og sang rundt treet en viktig ingrediens.

Til slutt er det tid for mat, nemlig julegrøt. I vår grøt er det så klart en mandel og den heldige får en marsipangris. Har vi skikkelig flaks kommer museumsnissen og alle får en liten spiselig gave. Gjennom Jul i gamle dager formidler vi tradisjoner som går langt tilbake, med innslag av nyere historie og nåtidens jul. Jul i gamle dager er en del av Den kulturelle skolesekken i Bø kommune.

Bø Museum, hvite hus i snø