Nye konservatorer jobber for tettere samarbeid mellom Sortland og Øksnes

16 desember 2023

Siden våren har stillingen som konservator i Museum Nord med hovedansvar for Øksnes vært utlyst. Nå er det klart: Julie Beck Gjellesvik trer inn i den faste stillingen f.o.m. 01.11.2023!

Julie begynte i en vikarstilling for enhetsleder på Øksnes museum i 2022, og har senere jobbet som konservator på Sortland museum før hen ble tilbud den faste stillingen på Øksnes. Samtidig har Ingeborg Nordahl, tidligere formidler ved Sortland museum, tredd inn i vikariatet som konservator på Sortland i et treårig vikariat.

Portrett av Julie Beck Gjellesvik og Ingeborg Nordahl.
Julie Beck Gjellesvik (til venstre) og Ingeborg Nordahl. Foto: Museum Nord.

Både Julie og Ingeborg er svært opptatte av museenes tilbud ut mot folk. Nå nærmer det seg jul, og første arrangement for de nye konservatorene var det kjente og kjære «Jul i Gamledager»!

Øksnes og Sortland museum har til sammen hatt besøk av over to hundre skolestartere og 1. klassinger på sitt årlige adventsopplegg. Her får barna lære om juletradisjoner før i tida og knytte de til sine egne. Hvorfor lager vi så masse kaker til jul? Hvorfor hang de epler på trærne før i tida? Vet dagens barn hva det betyr å gå julebukk? Ikke minst: Hva er likheten mellom en rampenisse og en fjøsnisse?

Storstua på Alsvåggården, en del av Øksnes museum, pyntet til jul.
Julestemning i storstua på Alsvåggården, Øksnes museum. Foto: Museum Nord.
Et barn og en voksen i julegensere holder opp en lang julelenke.
Megalang julelenke! Laget av en besøksgruppe. Foto: Museum Nord.

Deretter lager barna sin egen julepynt med utgangspunkt i gamle tradisjoner, nemlig den klassiske julelenka og papirkurver som man ofte hang på trærne med noe nøtter og annet godt oppi. Kanskje får man også noen glimt av den gåtefulle og sjenerte fjøsnissen?

Mange barn står utenfor Alsvåggården og ser på en fjøsnisse som står i døråpningen.
En gruppe barn møter den mystiske fjøsnissen på Øksnes museum. Foto: Museum Nord.

Arrangementet har en lang historie for barn i Øksnes og Bø, men dette er andre år på rad at det blir gjennomført i en ny form som et samarbeid med Sortland museum. Opplegget gjennomføres for begge kommunene med ressurser fra begge museene, som sørger for at opplegget blir bedre og lettere å gjennomføre – og ikke minst at flere barn for muligheten til å delta.

Samarbeid mellom Sortland museum og Øksnes museum har blitt mer og mer viktig, der to relativt små museer kan få enda bedre tilbud ved å samarbeide om arrangementer, utstillinger og annet.

Siste gruppe besøkte Øksnes museum fredag 15.12. Dermed tar fjøsnissen en velfortjent ferie!

Viser en mørklagt trappeoppgang på Alsvåggården, en liten nisse med lykt titter ned mot kameraet.
God Jul fra fjøsnissen! Foto: Museum Nord.