Også Bodø 2024 løfter fram otolitten

22 januar 2024

Skreiens ørestein – otolitten – forteller den enkelte fiskens livshistorie. Otolitten forteller hvor gammel skreien er, hvor godt den har spist, hvor raskt den har vokst og hva slags miljø den har levd i. Otolitten kan leses som årringene i et tre. Nå blir også otolitten en del av fortellingen til Bodø 2024 europeisk kulturhovedstad.

Når Bodø 2024 åpner med et storslagent arrangement på en flytende scene i havnebassenget lørdag 3. februar, er det på en scene inspirert av otolitter. Og med en dialog der skuespillerne Schulte Strid og Reidar Sørensen snakker om nettopp torskens ørestein, om innrissede minner av hva som har vært og om året som kommer og hva slags minner det vil skape.

– Vi synes det er stas at otolitten får en sentral rolle, og blir en viktig del av fortellinga når Bodø 2024 åpner. Og at det ikke er hvilken som helst otolitt, men nettopp skreiens otolitt. Vi i Museum Nord har vært svært opptatt av otolitter i mange år nå. Otolitten er navnet på hovedbygget i vår nye storsatsing, SKREI. Publikum kan glede seg til å lære mer om både torskens ørestein, «skreiens ferdskriver» og viktigheta av skreien i utviklinga av landet vårt, når vi åpner vårt nye museum SKREI i 2026, sier Geir Are Johansen, direktør i Museum Nord.

Les mer om SKREI

SKREI

SKREI blir et senter for kunnskap og opplevelser knyttet til Lofotfisket og Norges viktigste fisk. SKREI strekker seg utenfor rammene til et tradisjonelt museum.