Utstillingsfornying – hvordan gjør vi det?

09 februar 2024

Vi har satt oss et ambisiøst mål for de neste fem årene: alle utstillinger skal fornyes. Men hvordan gjør vi det?

FoU og ledergruppa til Museum Nord var samlet på Narvik Museum for å jobbe sammen om utstillingsfornying denne uka. Utstillingsfornying er hjertesaken i vår nye strategiplan!

narvik museum vinter
Narvik Museum var arena for FoU og ledergruppeseminaret om utstillingsfornying. Foto: Museum Nord

Hvorfor gjør vi utstillingsfornying?

Verden er i endring etter pandemien, mer og mer fremtredende klimakrise og krig i Europa. Sammen står vi ved et veiskille, og museene må redefinere hva det betyr å være samfunnsrelevant. For Museum Nord betyr dette i strategiperioden at vi bruker utfordringen med gamle utstillinger som en mulighet til en helhetlig fornyelse som bringer oss og våre gjester inn i fremtiden. Vi formidler hvordan man kan lære fra fortiden, vi tilbyr trygg, forskningsbasert kunnskap og vi gjøre oss aktuell med mer aktivitet på stedet, mer refleksjon og mer fokus på barn og unge.

Mange utstillinger er gamle, stedvis utdaterte, og trenger oppgradering. Med bedre veiledning og fokus på kvalitet kan mange besøkssteder i Museum Nord forbedres, og gjøre etterslepet av utstillingsfornying og -vedlikehold overkommelig.

Les mer om hvordan vi planlegger å jobbe med utstillingsfornying i vår strategiplan.

De neste 5 årene

Det er litt av en kabal som skal opp. 21 museer hvor det skjer alt i fra store prosjekter og nybygging, til mindre oppgraderinger av faste utstillinger. Vi er ikke i mål med planleggingen, men vi har kommet et godt stykke på veien.

Besøk hos Narvik Krigsmuseum

Vi tok også turen innom Narvik Krigsmuseum for inspirasjon og samtale om hvordan de tenker og jobber med utstillingsfornying. Tusen takk for artig og informativ guiding, Alf!