Med Duodji i småskolen

12 februar 2024

Torsdag i forrige uke var Bø museum på skolebesøk og fortalte om duodji til elever i småskolen. Duodji er samisk handverk og kan også karakteriseres som brukskunst.

Kunnskap om råmaterialet er viktig i duodji, og det er mange typer materiale som kan benyttes. Til eksempel er skinn, gevir, ull, metall og treverk velkjent for den som driver med duodji. Man kan lage klær, vesker og sko av reinskinn. Ekte skinn gir bedre lyd enn syntetisk trommeskinn. Av bjørk og selje kan man lage kopper og av ull kan man lage kofter og luer.

Dette er bare noen eksempler på den store mengden ting som kan lages hvis man har rett kunnskap. Vi var så heldige at vi fikk låne ei kofte med vevde band fra Tana som vi viste elevene. Vi hadde også med oss en kopp og ei tromme.

Til slutt fikk elevene se hvordan bandet på Skjoldehamndrakten ble flettet og hvilke farger som var brukt, nemlig gul, grønn og rød. Skjoldehamndrakten ble funnet på et menneske som ble gravlagt på Andøya for omtrent tusen år siden.

Skolebesøk er en av de artigste og mest inspirerende oppgavene museet har og elevene hadde mange interessante betraktinger.

Kilde: Håndbok i Doudji. Samisk handverk. Av Máret Hætta, Bjørn Aarseth m.fl.