VU-kunstner 2024

20 februar 2024

VU-kunstner 2024

Nå nærmer vi oss Vinterfestuka, som er årets største begivenhet i Narvik. Årets Vinterfestuke varer fra 8.-17. Mars. Hvert år har Narvik Museum en kunstutstilling på museet og i år er det Åsne Kummeneje Mellem som er VU-kunstner!

Kvinne smiler til kamera
Kunstner Åsne Kummeneje Mellem

Åsne Kummeneje Mellem kommer fra Tromsø, men har slekt i Ofoten og i Narvik. Hun tar i bruk og utforsker Käsityö – det tradisjonelle kvenske håndverket, i sin kunst for å utforske sin egen kvenske identitet og tilhørighet.

Kummeneje Mellem er utdannet ved Kunstakademiet i Tromsø, Kunsthøgskolen i Oslo og Oslo Fotokunstskole, og er den første kvenske kunstneren til å bli kjøpt inn av Nordnorsk Kunstmuseum. Hun var også med på å starte Kvääni Taiteilijat – Kvensk kunstnerforbund.

I verkene sine bruker Kummeneje Mellem mange forskjellige naturmaterialer som ull, tre, teger (bjørkerøtter), never og steinlav. Steinlaven bruker hun til å farge nydelige varme nyanser på ulltekstiler, som i verket I Never Learned my Mother Tongue (2021).

Kunstutstillingen til årets VU-kunstner Åsne Kummeneje Mellem åpnes på Narvik Museum med vernissage for inviterte gjester fredag 8. mars i starten av Vinterfestuka, og er mulig å se på museet frem til midten av mai.

Vil du vite mer om Åsne Kummeneje Mellem?
Klikk her for å lytte til en podkast med Åsne fra KORO

vevnad av never
Foto: Åsne Kummeneje Mellem