Oteren Målfrid

27 februar 2024

En oterunge ble funnet alene under en kai i Henningsvær en sommerdag i juli 2023. Den ble observert på avstand en stund for å forsikre at den faktisk var forlatt, før den ble innfanget og fraktet til Lofotakvariet.

Oterunger er avhengige av morens beskyttelse og opplæring i opptil ett år etter fødsel. Moren beskytter ungene fra farer og lærer dem alt de trenger å kunne for å overleve ute i naturen. Denne oterungen var mest sannsynlig født i april eller mai og hadde ikke fått nok opplæring i løpet av denne korte tiden. Den vil derfor aldri komme til å klare seg selv i det fri og Lofotakvariet blir oterungens permanente hjem.

Oteren Målfrid bader i en vannskål som hun så vidt passer oppi

Den lille krabaten var en skikkelig tøffing og det tok en stund før den ble komfortabel nok med mennesker slik at vi kunne håndtere og undersøke den. Da kunne vi se at det var ei «jente». Hun var veldig tynn, men ville ikke spise hverken fersk fisk eller melk for kattunger. Da forsøkte vi å tilby henne kokte egg. Det fungerte bedre enn forventet og hun spiste 5 egg på rappen. De neste dagene fortsatte hun å spise flere egg og vi kunne se at hun ble sterkere og fikk mer energi. Da tok det ikke lange tiden før hun begynte å spise fisk og kunne få en mer normal diett.

Ville otere spiser hovedsakelig fisk, men de kan også spise andre dyr som krabber, fugl, frosk og smågnagere.

Den lille oteren elsker å klatre og bade. Hun kunne godt finne på å bade i vannskålen sin da hun var liten nok til å passe oppi den, og vi måtte passe godt på henne slik at hun ikke klatret opp steder hun ikke fikk lov til å utforske.

to otere leker sammen

Hun fikk bo på kontoret vårt frem til september. Da var hun blitt stor og sterk nok til å bli introdusert for Eddie ute i den store innhegningen. I starten var de litt redde for hverandre og kunne kjefte på hverandre en del. Men etter noen få uker klarte de å bli venner, og nå leker de sammen hver dag.

Gjennom vinteren 2023/2024 har vi tatt imot navneforslag fra våre besøkende. Vi har fått inn nesten 100 forslag, så det var mange bra forslag å velge blant. Siden den lille oteren kan være veldig pratsom til tider, falt valget på det flotte navnet Målfrid.

Les mer på Lofotposten her (+ sak)

Bli kjent med Lofotakvariet

Lofotakvariet

Et møte med livet i Lofot-havet. Skrei, kveite, krabber, sei og hyse – disse og mange flere møter du i akvariet. Mating av sel og oter til faste tidspunkter. Kafè.