Artig teaterhappening markerer Museum Nord 20 år

29 februar 2024

I år feirer Museum Nord 20 år, der hvert museum har et eget jubileumsarrangement. Søndag 4. februar gikk første arrangement av stabelen på Øksnes museum der besøkende møtte opp for en feiring utenom det vanlige, som også markerte starten på kulturåret 2024.

Mange gjester er samlet rundt en stasjon der det serveres kaffe og boller. Mange har på festhatter. En karakter i maske serverer kaffe.
Publikum blir servert boller, kaffe og bløtkake som feirer både Museum Nord 20 år og Andrea 29 år. Foto: Halvard Toften.

Scenekunstnerne Gina Lindås Theodorsen og Sebastian Warholm fra Sannan Teater hadde regi for en sprø, humoristisk og leken teaterhappening for alle aldre om kjempen Stor-Johan Arnt og hans lille kone Andrea.

Innendørs på Øksnes Museum i et stort rom, publikum står langs veggene og ser på to karakterer. Den ene sitter i en svær hånd midt på scenen, ikledt rosa fiskerklær, og har langt blondt hår. Hun synger. En annen svært høy karakter ikledt oransje fiskerklær spiller på en veldig lang lur.
Stor-Johan spiller lur for Andrea. Foto: Halvard Toften.

Stor-Johan er en allerede godt kjent og mye myteomspunnet figur i Alsvåg, som var hele 214 cm høy og angivelig veldig sterk. Her var han spilt av Warholm som ble noen hoder høyere ved hjelp av stylter og ekstra lang bukse. Dette fremsto som en fiksjonalisering av en karakter som folk fra bygda kjenner godt til fra før, og var en kunstnerisk og artig opplevelse. Det var tydelig god stemning blant publikum!

Dagen er 16. februar 1904, og vi feirer Andrea sin bursdag. Til stede er hennes oldefar (som blant annet stiller med den store kassa med partyeffekter), en figur som serverer boller og instruerer alle i runddans, en annen som leder an med sang og hyllest til bursdagsbarnet, og ikke minst museumsdirektøren som holder et nøye øye med alt og sørger for at innholdet er sømmelig.

Disse var spilt av dyktige kunstnere med utdanning innen teater, musikk, dans og sang: Gina Lindås Theodorsen og Sebastian Warholm selv, Ivar Beddari, Mathilde Caeyers, Stéphanie Turcotte, og Eirik Vildgren.

En karakter sitter i en kjempehånd og er ikledt rosa fiskerklær og blond parykk. Hun strekker seg og soler seg i glansen hun får på bursdagen sin.
Andrea soler seg i oppmerksomheten man får som bursdagsbarn. Foto: Halvard Toften.

Opplegget fungerer som en kombinert bursdagsfeiring for både Andrea og Museum Nord, der publikum blir tildelt festhatter og servert boller, bløtkake, brus, og tørrfisk. Andrea sitter i en kjempehånd midt i rommet, basert på at det ble sagt at den virkelige Andrea var liten nok til å sitte i Johans hånd. Der får barna i publikum også prøve å sitte.

Det blir mange musikalske innslag og sanger til bursdagsbarnet, dans med og uten tørrfisk, og andre spillopper der publikum blir invitert til å delta. Arrangementet ender dramatisk da Stor-Johan føler seg uvel og går for å legge seg, men blir erklært død like etter. Andrea og de andre velger da å forlate Norge og prøve lykken i Amerika, og «seiler av gårde» i Nordlandsbåten.

Mange mennesker står i ring og holder hender rundt en kjempestor hånd.
Publikum blir selvsagt med på dans. Foto: Halvard Toften.

Arrangementet var en del av ÅPNING I Ø, et prosjekt av Sannan teater, som søker å utvikle nord-norsk scenekunst, og undersøke potensialet i nordområdene som geografisk og kunstnerisk sentrum. I 2024 er Bodø utnevnt som Europeisk Kulturhovedstad – dette er første gang en by nord for polarsirkelen er valgt som kulturelt sentrum. Prosjektet besto av en parallell åpningsseremoni i Alsvåg på lørdags kveld, og et familiearrangement på søndagen.

Prosjektet var et samarbeid mellom Sannan Teater, Museum Nord og Øksnes Kommune, og var støttet av Bodø2024, Kulturdirektoratet, og Kultursamarbeidet i Vesterålen.

Alle bilder er tatt av Halvard Toften.

Dette var første i en rekke arrangementer i anledning Museum Nords 20 årsjubileum. Se resten av årets arrangementer og les om jubileet her:

Museum Nords 20-årsjubileum

Museum Nord 20 årsemblem og kart