Bruk av digitale plattformer i kultursektoren

07 mars 2024

Sammen med samarbeidspartnere fra St. Andrews universitetet har vi levert et webinar om bruk av digitale plattformer i kultursektoren for Coastal Memory Fort-prosjektet.

Dagens praksis

Kulturarven i en region er ofte så mangfoldig og rik at det er vanskelig for oss å få en fullstendig oversikt, forstå den, og formidle den til et publikum. Det er gjort mange forsøk på å lage digitale plattformer for å ivareta og formidle samlinger.

I webinaret startet vi med å se på flere eksempler vi har i dag for å belyse dagens praksis og reflektere over deres funksjon. Et internasjonalt panel presenterte og diskuterte eksempler fra deres områder, og felles internasjonale digitale plattformer.

På EU-nivå finnes det flere løsninger, eksemplevis Europeana, European collaborative cloud, Arts Collection Matters. I Norge er KulturIT eksempel på leverandør av digitale plattformer for kultursektoren.

Panelet snakket også om hvordan Coastal Memory Fort-prosjektet har samlet inn informasjon, hvilken type informasjon, og hvordan prosjektet har samhandlet med lokalsamfunnet.

skjermbilde fra webinar om bruk av digitale plattformer i kultursektoren
Webinar om bruk av digitale plattformer i kultursektoren.

Wikimedia

I siste halvdel av webinaret jobbet vi med bruk av wikimedia som plattform for å samle og dele informasjon. Museum Nord presenterte våre wiki-løsninger; intern wiki som fungerer som et intranett, gamlenarvik.no, og wikiløsning som innsamlingsplattform i GAIA Vesterålen.

Dr. Alan Miller, Dr. Iain Oliver og Dr. Catherine Cassidy fra St. Andrews universitetet demonstrerte hvordan sette opp en wikiside, og hvordan vi alle kan bli en wikipedian.

Tusen takk for et innholdsrikt og engasjerende webinar!

Om Coastal Memory Fort

Coastal Memory Fort

Coastal Memory Fort-prosjektet ser på hvordan gjenopprette Paimogofortet i Lourinhã i Portugal.