UTSTILLINGSÅPNING I LOFOTEN

09 mars 2024

Nå kan du oppleve en ny kunstutstilling på Galleri Espolin

Lørdag 2.mars var det åpning av utstillingen «Å SØKE SEG FRA MØRKE TIL LYS–FROM SHADOWS TO BEACONS» som tar for seg fyrlyktens 200-årige historie. Utstillingen ble åpnet av kurator Emma Gunnarsson, ansatt ved Nordkappmuseet som har produsert utstillingen.

–Ni norske og internasjonale kunstnere har blitt invitert i dette kunstprosjektet til å gestalte lysets tidløse kraft, med fyrlinsen i fokus som en rød tråd gjennom utstillingen. Hver kunstner har med ulike materialer og medier som lys, lys, foto og skulptur funnet sin unike form. Gjennom individuelle refleksjoner på linsens rolle som en navigerende kilde i mørket, det mytologiske landskapet i nord, havets kraft og kystens lydlige landskap, gir man betrakteren muligheten til å oppleve lysets skiftende natur og dets påvirkning på sansene. Kunstnerne bidrar til dette prosjektet med sine perspektiver og metoder gjennom denne nære tilknytningen til naturen som de viser i sine kunstnerskap. Gjennom kunstnernes verk blir fyrlykten et prisme for å lese kysten.

Kunstnere med i utstillingen: Øystein Lønvik, Ina Otzko, Michal Siarek, Tine Surel Lange, Emma Gunnarsson, Mike McCormick, Cathinka Mæhlum, Jasen Nelson og Alinta Kiri.

Alle kunstnerne besøkte Slettnes fyr i starten av prosjektet for å få inn histroien og inntrykkene fra fyret på Slettnes. Både Cathinka Mæhlum og Tine Surel Lange var til stede under åpningen. De fortalte om tanker de har hatt under arbeidet med sine kunstverk til de mange oppmøtte. Kristine Moltu fra Kystverkmusea fortalte om Kystverkmuseas arbeid med Kystverkets historie og kulturminner, og om betydningen fresnels fyrlinse har hatt for fiskere og sjøfarere for å navigere mot havn trygt i mørket.

Museum Nord har 20-års jubileum i år, og dette feiret vi med kake og kaffe på åpningsarrangementet. Vi gleder oss over å få vise utstillingen her i Lofoten, på Galleri Espolin som er en del av Museum Nord, en av fem museer som utgjør Kystverkmusea. Den får en helt spesiell ramme med Kaare Espolin Johnsons sine sterke motiver av kystfolk og fiskeskøyter på lofothavet, like i nærheten.

Utstillingen «Å SØKE SEG FRA MØRKE TIL LYS» står frem til 26. mai.

Med utstilling og eget program hylles lyset, fyrlinsen og betydningen de har hatt for kysten. Vi arrangerer både historie foredrag og familieaktiviteter under visningsperioden. Les mer om arrangementene på hjemmesiden.

Det er Kystverkmusea som arrangerer denne vandreutstillingen for å feire 200 år med fyrlinser. I år er det 201 år siden den første fyrlinsa ble satt i drift. Den ble satt inn i det ikoniske fyret Le Cordouan i Frankrike i 1823. Etter utstillingen har vært vist i Kabelvåg, skal den vises andre steder i Kystverkmusea – neste stopp er Lindesnes fyr.

Alle foto: Kjell Ove Storvik / Museum Nord.