En dag i gjenstandsmagasinet

14 mars 2024

I en kjeller på Melbu har vi rullet ut all fotobakgrunnen vi har igjen. Gjenstanden vi skal fotografere i dag er så stor at det er egentlig ikke plass på papiret. Det håndmalte dannebrogflagget til Peder Bruun (1737-1799) dekker nesten hele gulvet. Gro lirker forsiktig der tøyet har krøllet seg. Flagget er fra perioden Christian den sjuende (1749-1807) var konge i Danmark-Norge, og har fått hard medfart i bruk gjennom mange år.

I et mørkt rom står en mann øverst i en stige med kamera. På gulvet ligger et gammelt flagg fra Christian den sjuendes tid, klar for fotografering
Foto: Ingrid Elstad

Det er vanskelig å få med hele flagget. Fotograf Eirik står øverst i en stige, og holder kameraet helt opp under taket for å få med mest mulig. I tillegg til monogrammet til kong Christian 7. finner vi også Peders monogram nede til venstre. Peder Bruun førte jekter fra Børøya i Hadsel på andre halvdel av 1700-tallet. Etter å ha målt og registrert flagget, klipper vi til mellomlegg og ruller dannebrogen forsiktig på en rull, slik at det skal ligge trygt inne på tekstilmagasinet vårt.

To kvinner ruller sammen et flagg på en stor rull

Ingen dager er helt like på museet. Vi arbeider oss møysommelig gjennom samlingen, gjenstand for gjenstand. En uke er det dukken til Dorothea Bruun fra 1882, og hennes imponerende garderobe vi studerer og dokumenterer. Andre ganger er det nålehus og brennvinskagger, eller kjærlighetsbrev og vakre smykker. Alt hentes frem, registreres, måles, fotograferes, pakkes og magasineres. Etterpå publiseres hver eneste gjenstand på Digitalt museum.

Kvinne står ved bord og pakker inn gjenstander i silkepapir, før de puttes i esker
Foto: Ingrid Elstad

Flere nyheter

Arrangement: Utgravnere

Barn som leter etter nedgravde bein på museet

Registreringsøkt hos William

Samlingsgruppa har denne uka tatt turen til Svolvær for ei registreringsøkt hos William på Lofoten Krigsminnemuseum.

Grindveving i Narvik

Onsdag 17. april gikk første kurskveld i grindveving av stabelen på Narvik Museum!