Var oldefar på lofotfisket?

14 mars 2024

Museum Nord søker gjenstander og historier til utstilling i SKREI

Museum Nord åpner i 2026 SKREI, et kunnskaps- og opplevelsessenter på 5000m2 ved Kabelvåg, der vi skal formidle Lofotfiskets historie og den store betydningen det har hatt for Norge. SKREI er et stort løft for kystkulturen, og skal også formidle kunnskap om skreien og nordlige havområder.

Gjennom tidene har mennesker strømmet til Lofoten fra hele landet for å delta i verdens største sesongfiskeri etter torsk. Enkelte år på 18- og 1900-tallet fisket så mange som 30.000 fra Lofoten.

I mange familier rundt i Norge er det derfor gjenstander og minner fra forfedre som var med på Lofotfisket. Vi ønsker å inkludere flere av disse i våre utstillinger og formidlingsaktiviteter, for å knytte Lofotfisket til større deler av landet, og for å få med fiskernes og deres familiers fortellinger.

Gjenstandene vi søker

Vi er interesserte i noen bestemte typer av eldre gjenstander som representerer forbindelsen mellom de som reiste på lofotfisket og de som ble igjen hjemme:

Lofotbrev – brev som har blitt sendt hjem, eller som fiskeren fikk tilsendt under vinterfisket

Lofotgave – en gave som ble gitt til et familiemedlem ved hjemkomst fra lofotfisket

Lofotkiste – mat eller kleskiste – gjerne ei kiste som har en spennende historie og har vært med på noe spesielt eller dramatisk

For alle gjenstandene gjelder

Alder: Vi søker først og fremst gjenstander fra før andre verdenskrig.

Historie: Vi må vite noe om historien, hvem den er knyttet til, m.m.

Sted: Vi er interessert i gjenstander og historier fra hele landet.

Kontakt oss:

Hvis du har noe du tror kan være et bidrag til SKREI og vårt arbeid med å ta vare på og formidle en viktig del av Norges historie, så setter vi stor pris på om du tar kontakt med oss. Send oss gjerne et foto av gjenstanden og skriv litt om historien.

Vi vil helst at du kontakter oss per epost på: catharina.bohn.oien@museumnord.no

Mer om SKREI

SKREI

SKREI blir et senter for kunnskap og opplevelser knyttet til Lofotfisket og Norges viktigste fisk. SKREI strekker seg utenfor rammene til et tradisjonelt museum.

SKREI Research Center

SKREI Research Center (SRC) er et treårig prosjekt for å skape en infrastruktur som koordinerer internasjonal, tverrfaglig forskning og kunnskap rundt temaer knyttet til den arktiske torsken.

Historier om Lofoten og vinterfisket

Historien om Lofoten

Lofotens historie er en historie om fisk. Befolkningen har høstet ressurser fra havet året rundt, samtidig som mange har drevet små gårdsbruk. Men det er sesongfisket etter skrei som har hatt størst betydning for livet her i havgapet.

All skrei er torsk men ikke all torsk er skrei

All skrei er torsk men ikke all torsk er skrei. Hva er egentlig skrei?

Lofotfisket, uvær og telegrafen

Uvær. Storm. Nedbør. Vi kan oppleve sterke stormer i Nord-Norge. I dag er vi bedre forberedt til å møte dårlig vær, og værvarslingstjenesten sørger for at vi er oppdatert, og vi kan sjekke været
hele tiden på yr.no. Men før kunne vintertiden i nord være ganske uforutsigbar.

Lofotkista

Lofotkista var lofotfiskernes «koffert», hvor de hadde med seg alt de trengte for fiskesesongen.