Villsvinunger født på Lofotr!

18 mars 2024

Forrige uke startet med en lykkelig overraskelse

7 små og utrolig søte villsvinunger er født! Gyllenbuste (mor) og hennes unger har det kjempe bra. Foreløpig blir de på gårdstunet sammen med mor, og når de har blitt litt eldre flytter de til sitt sommerhus rett ved langhuset. I vinter ble det satt inn et nytt hun, så de har en grisefin villa som venter de når de flytter inn.

Mytologien

Gyllenbuste er oppkalt etter Frøy sin egen galte med samme navn. Galten kunne springe raskere enn en hest, hadde gylden selvlysende pels og hjalp Frøy med å dra vogna hans. Dag og natt, over land og vann, selv gjennom lufta! Hun har blitt oppkalt etter et arbeidsjern og det navnet lever hun opp til! Nå har mor som jobb og passe på 7 rampete grisunger og vi ønsker henne lykke til!

Villsvinene på Borg

Siden 1995 har vi vert heldige her på Lofotr Vikingmuseum. Villsvin var det de norrøne hadde på gårdene sine i vikingtiden. Det at vi har muligheten til å vise frem våre egne villsvin, år etter år, gjør oss utrolig glade. Når været blir litt varmere vil også turister få muligheten til å se villsvinene. Det er en innhegning ved langhuset og der kan de se villsvinungene løpe rundt hele dagen. Noen ganger kan dette bli litt mye for mor noen ganger, men her lever de det beste liv et svin kunne drømme om.

Vi ønsker våre nye familiemedlem velkomne!